Hlavní obsah

První Saúdky dostaly řidičáky

– Rijád

Saúdská Arábie začala v pondělí ženám vydávat řidičské průkazy. Řídit na silnicích budou ale moci až od 24. června. Čtyři aktivistky za právo řídit jsou mezitím stále ve vazbě. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Faisal Nasser, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Ženy v konzervativním království budou moci zasednout za volant na základě královského dekretu, který byl vydán loni v září. Mnozí rozhodnutí připisují dvaatřicetiletému korunnímu princi Muhammadu bin Salmánovi, který v zemi prosazuje zejména ekonomické reformy.

Státní saúdskoarabská agentura SPA uvedla, že jako první průkaz dostaly ženy s dokladem, který obdržely v cizině, mimo jiné v Libanonu, Británii a Kanadě. Podle agentury AP jich bylo deset.

Autoškoly pro ženy byly založeny v pěti městech v království a učit v nich prozatím budou ženy, které řidičský průkaz obdržely v zahraničí.

Království dosud ženám řídit automobil bez výjimky zakazovalo, avšak mnohé aktivistky zahájily kampaň neposlušnosti. Nechaly se fotografovat při jízdě a některé skončily ve vězení nebo s pokutami. V současné době jsou v zemi stále ve vazbě čtyři aktivistky za právo řídit. Zákaz řízení automobilů Saúdským Arabkám komplikuje život. Mnohé rodiny musejí kvůli nákupům nebo dopravě žen do práce najímat řidiče, což je stojí nemalé peníze.

Reklama

Výběr článků

Načítám