Hlavní obsah

Italský prezident jmenoval premiérem právníka Giuseppe Conteho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím
Aktualizováno

Italský prezident Sergio Mattarella ve středu jmenoval novým premiérem profesora práv Giuseppa Conteho, kompromisního kandidáta protestního Hnutí pěti hvězd (M5S) a euroskeptické a protiimigrační Ligy. Informoval o tom list La Repubblica.

Foto: Alessandra Tarantino, ČTK/AP

Giuseppe Conte

Článek

M5S a Liga téměř neznámého Conteho jako kandidáta představily prezidentovi v pondělí. Mattarella si vyžádal čas a v úterý jednal s předsedy obou komor parlamentu.

Média v předchozích dnech začala zpochybňovat některé údaje z Conteho životopisu. Třiapadesátiletý právník bez politické zkušenosti v něm uvedl, že si „právní vzdělání zdokonalil” na Yaleově a Newyorské univerzitě ve Spojených státech, pařížské Sorbonně a na Cambridgeské univerzitě v Británii. Newyorská univerzita, Sorbonna ani Cambridgeská univerzita o tom dosud nenalezly žádné záznamy.

Po zveřejnění koaličního programu Ligy a M5S vyvolal silné znepokojení evropských partnerů a institucí předpokládaný odklon od úsporných opatření Evropské unie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám