Hlavní obsah

Australský vědec se ve 104 letech vydal přes půl světa ukončit svůj život

Renomovaný vědec David Goodall, kterému je nyní 104 let, přijel ve středu na letiště v australském Perthu, aby se vydal do Švýcarska. Důvodem jeho dlouhé cesty je podstoupení eutanázie, která je v evropské zemi legální. Goodall netrpí žádnou nevyléčitelnou nemocí, kvalita jeho života se však prý v poslední době zhoršila natolik, že se rozhodl odejít na věčnost.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: 104letý australský vědec odcestoval do Švýcarska na eutanaziiVideo: AP

 
Článek

Goodall, který působil jako vědecký pracovník se specializací na ekologii na univerzitě Edith Cowan University v Perthu, má namířeno do švýcarské Basileje. Tam podle společnosti Australian Broadcasting Corporation jedna z klinik zaměřená na asistované sebevraždy jeho žádost schválila.

Novinářům prozradil, že si po cestě udělá zastávku ještě ve francouzském Bordeaux, kde se potká s některými členy své rodiny a navždy se s nimi rozloučí.

„Dobrovolnou eutanázii podporuji již mnoho let. Je mi líto, že kvůli ní musím jet až do Švýcarska. Raději bych ji podstoupil v této zemi, která je mým domovem,“ svěřil se Goodall agentuře AP před odletem s tím, že v Austrálii je tento proces ilegální.

Ačkoli netrpí žádnou nevyléčitelnou nemocí, kvalita jeho života se prý v poslední době výrazně zhoršila.

„Nikdy jsem si nestěžoval. Až donedávna jsem žil celkem dobrý život. Loňský rok byl ale mnohem méně uspokojující, protože jsem nemohl cestovat, a dokonce jsem ani nezvládal používat veřejnou dopravu,“ vysvětlil.

Reklama

Výběr článků

Načítám