Hlavní obsah

Přesun afrických migrantů z Izraele? O ničem nevíme, tvrdí Italové a Němci

Aktualizováno

Německo a Itálie popřely, že by se jich jakkoli týkala dohoda o přesunu více než 16 tisíc afrických migrantů z Izraele. Izrael v pondělí oznámil, že se dohodl s úřadem OSN na přesídlení migrantů, jež chtěl původně poslat zpět do Afriky, do západních zemí. Premiér Benjamin Netanjahu následně jmenoval Kanadu, Německo a Itálii. Později pak v pondělí uvedl, že dohodu s OSN pozastavuje.

Foto: Profimedia.cz

Žadatelé o azyl z Eritreje čekají před úřadem v Izraeli na kýžené razítko (archivní foto)

Článek

Italské ministerstvo zahraničí v krátkém prohlášení oznámilo, že neexistuje žádná úmluva s Itálií v rámci dohody Izraele s Úřadem vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Německé ministerstvo vnitra uvedlo, že „neví o konkrétní žádosti o přijetí do péče uprchlíků žijících v Izraeli, zejména z afrických zemí“.

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky dohodu o přesunu potvrdil, ale zároveň upozornil, že konkrétní cílové státy zatím vybrány nebyly.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael zamýšlel deportovat asi 35 tisíc afrických migrantů - většinou z Eritreje, jejíž vládu obvinila OSN ze zločinů proti lidskosti, a z Jižního Súdánu, kterým zmítá občanská válka -  zpět do Afriky jako ekonomické migranty.

Po kritice však v pondělí oznámil, že plán ruší a že se dohodl s úřadem OSN pro uprchlíky. Dohoda předpokládala, že část lidí zamíří do třetích bezpečných zemí a část se jich integruje v Izraeli za peníze OSN. Více než 16 tisíc z nich mělo zamířit do západních zemí. [celá zpráva] Premiér Netanjahu oznámil, že Afričané poputují „do rozvinutých zemí jako Kanada, Německo nebo Itálie“.

Nakonec ovšem bude vše zřejmě jinak kvůli části dohody, která se týká Izraele. Ta totiž vyvolala odpor místních obyvatel, v jejichž lokalitách se migranti v současnosti vyskytují.

Netanjahu po pár hodinách oznámil, že dohodu pozastavuje a že se rozhodl podmínky přehodnotit. Dodal, že naslouchá kritice a je připraven se s odpůrci projektu v úterý setkat.

Reklama

Výběr článků

Načítám