Hlavní obsah

Kimova bratra zabil v Malajsii nervový plyn VX, tvrdí americká diplomacie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Kim Čong-nam, bratr severokorejského vůdce Kim Čong-una, byl v Malajsii loni v únoru zavražděn nervovým plynem VX. Rozkaz k jeho likvidaci vydala vláda v Pchjongjangu, uvedlo ve středu americké ministerstvo zahraničí. Spojené státy proto uvalily na Severní Koreu dodatečné sankce, napsal server týdeníku Focus.

Foto: Kyodo/via REUTERS/File Photo, Reuters

Zavražděný Kim Čong-nam na fotografii z roku 2007

Článek

Pětačtyřicetiletý Kim Čong-nam zemřel loni v únoru na letišti v malajsijské metropoli Kuala Lumpuru poté, co mu dvě ženy z Indonésie a Vietnamu nastříkaly do obličeje bojový nervový plyn VX. Ženy jsou v Malajsii souzeny kvůli vraždě, obě svorně tvrdí, že si myslely, že tekutina je neškodná a jde o žert natáčený skrytou kamerou.

Kim Čong-nam měl s vůdcem KLDR Kim Čong-unem společného otce, severokorejského prezidenta Kim Čong-ila. Matky měli odlišné. Kim Čong-nam zastával kritický postoj k severokorejskému diktátorskému režimu a dlouhodobě se zdržoval mimo zemi.

Pchjongjang jakýkoliv podíl na vraždě odmítá.

Oznámení Spojených států přišlo krátce poté, co se Severní a Jižní Korea dohodly, že po více než deseti letech uspořádají koncem dubna vrcholnou schůzku. „Potenciální rozhovory mohou být falešnou nadějí, ale Spojené státy jsou odhodlané k rozhodnému postupu, ať tím či oním směrem,“ reagoval na oznámení prezident USA Trump.

Reklama

Výběr článků

Načítám