Hlavní obsah

Tálibán se může stát legitimní politickou skupinou, nabídl afghánský prezident

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Afghánský prezident Ašraf Ghaní nabídl Tálibánu uznání za legitimní politickou skupinu. Kromě této nabídky slibuje propustit vězně a uzavřít příměří. Všechny tyto rozsáhlé ústupky, kterými odstartoval ve středu mírovou konferenci v Kábulu, mají dovést Tálibán k jednání, napsal server týdeníku Focus. Hnutí zatím přímé rozhovory s vládou odmítalo.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Afghánský prezident Ašraf Ghaní na mírové konferenci v Kábulu

Článek

V případě potřeby lze podle Ghaního revidovat ústavu. Kromě toho Tálibáncům nabízí afghánské pasy, kancelář v Kábulu a zrušení sankcí.

Na oplátku by Tálibán měl uznat afghánskou vládu a respektovat současné zákony. Dosud radikálové hovořili o afghánském kabinetu jako o „loutkové vládě“. V minulosti byl ochoten vyjednávat s USA, ale přímá jednání s Kábulem odmítal.

Během zahájení konference Ghaní prohlásil: „Veliteli Tálibánu a všichni členové, rozhodnutí je ve vašich rukou. Přijměte mír a zahájíme jednání. Vláda nabízí jednání bez jakýchkoliv podmínek. Budeme tuto zemi budovat společně.”

Prezident současně navrhl, aby Pákistán, který Afghánistán a USA obviňují z podpory Tálibánu, pomohl nastartovat jednání.

Agentura Reuters poznamenala, že nabídka znamená velkou změnu v Ghaního postoji, protože v minulosti o Tálibánu hovořil jako o "teroristech a povstalcích", i když nabízel mírová jednání s tou částí Tálibánu, která stojí o mír.

Tálibán byl v zemi zbaven moci v roce 2001, ale stále bojuje o obnovu islámského řádu v Afghánistánu. Ačkoliv USA loni navýšily vojenskou pomoc Afghánistánu kvůli množstvím útoků na Tálibán, výsledek nebyl příliš povzbudivý. Tálibán byl sice zasažen, avšak hnutí stále kontroluje značnou část Afghánistánu a útočí na tamější bezpečnostní složky.

Reklama

Výběr článků

Načítám