Hlavní obsah

Senior vážně zranil nožem běžence. Stíhán pro pokus o vraždu nebude

– Heilbronn
Právo, DPA, vpl

Sedmdesátiletý muž s německým a ruským občanstvím, který v sobotu nožem napadl utečence u kostela sv. Kiliána v německém městě Heilbronn, jednal v afektu, prohlásila ve středu Bettina Jörgová, mluvčí tamní prokuratury. Senior přitom nožem vážně zranil 17letého Afghánce a lehčí zranění způsobil 25letému Iráčanovi a 19letému Syřanovi.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Byl opilý a tvrdí, že chtěl vydat signál, co si myslí o vládní strategii vůči utečencům,“ řekla Jörgová s tím, že justice ho bude stíhat pro ublížení na zdraví, ne pro pokus o vraždu, protože si nemyslí, že chtěl zabíjet.

V kostele se zdržují migranti, včetně těch, jimž úřady zamítly žádost o azyl. Pobývají tu v naději, že se na ně bude vztahovat nepsané církevní právo na azyl. V souladu s ním po staletí německá církev neodpírala útočiště lidem v nouzi.

Někteří z migrantů na blízkém náměstí Markplatz ale kšeftují s drogami. Arabsky hovořící reportér listu Heilbronner Stimme zjistil, že mladí dealeři, které zásobují němečtí velkododavatelé, se případného postihu – třeba deportace či finanční pokuty – ani v nejmenším neobávají.

„Nejsme plnoletí, a když nás policie načapá, musíme jen podepsat dokument, v němž se zavazujeme k veřejně prospěšné práci, třeba k úklidu odpadků,“ popsal situaci mladík, jenž se představil jako Omar s tím, že je z Afghánistánu a je mu sedmnáct.

Reklama

Výběr článků

Načítám