Hlavní obsah

Důvěrnici jihokorejské exprezidentky odsoudili na 20 let, musí zaplatit 340 miliónů

Soul
Aktualizováno

Důvěrnice bývalé jihokorejské prezidentky Čche Son-sil byla v úterý odsouzena k 20 letům vězení za korupci. Čche stojí v centru korupčního skandálu, který loni v březnu vedl k sesazení prezidentky Pak Kun-hje. Prokuratura pro důvěrnici žádala 25 let. Soud podle zpravodajského severu BBC také udělil Čche pokutu 18 miliard wonů (skoro 342 miliónů Kč).

Foto: Yonhap, Reuters

Čche Son-sil (s rouškou), důvěrnice bývalé jihokorejské prezidentky přichází k soudu.

Článek

Čche Son-sil podle obžaloby využívala mimo jiné svých styků s prezidentkou a nutila jihokorejské firmy, aby darovaly milióny dolarů jejím nadacím. Skandál se týkal i největší jihokorejské společnosti Samsung, jejíhož šéfa I Če-jonga soud loni v srpnu poslal na pět let do vězení za úplatkářství. Letos v únoru byl překvapivě propuštěn.

Bývalá prezidentka Pak Kun-hje byla odvolána z funkce a vzata do vazby loni v březnu. V soudním procesu, který byl pak zahájen v květnu, čelí obvinění ze zneužití pravomocí. Žena údajně přiměla firmy k poskytnutí úplatků ve výši desítek miliónů dolarů a zpronevěřila až 3,8 miliardy wonů (72 miliónů Kč) z fondů tajných služeb. Exprezidentka vinu odmítá.

Soud v úterý také poslal za úplatkářství na dva a půl roku za mříže šéfa nadnárodního konglomerátu Lotte Group Sin Tong-pina. Důvěrnice Čche Son-sil podle obžaloby výměnou za různé výhody získala od Lotte sedm miliard wonů (133 miliónů Kč). Firma pochybení už dříve odmítla.

Reklama

Související témata:

Související články

Šéf Samsungu u soudu popřel korupci

Šéf Samsungu I Če-jong při prvním stání u soudu v Soulu popřel, že by rozdával úplatky, z čehož je obviněn. Uvedla to ve čtvrtek agentura Jonhap. Stíhán je...

Výběr článků

Načítám