Hlavní obsah

Saúdská Arábie povolí ženám jít na fotbal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženy v Saúdské Arábii mají od tohoto pátku poprvé v historii země možnost navštívit fotbalové utkání, napsala agentura DPA. Ženy se mohou podívat na zápas první ligy na stadiónu v Džiddě, městě u Rudého moře. V zápase utkají týmy Al-Ahli a Al-Batin.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V této ultrakonzervativní zemi platila pro ženy velmi přísná pravidla. Bez souhlasu manžela či jiného muže v rodině nemohly cestovat, studovat, jít k lékaři či otevřít si účet v bance, ani nemohly navštívit třeba právě sportovní stadión nebo řídit auto.

Korunní princ Muhammad bin Salmán ovšem tvrdí, že chce vést zemi k umírněnější a tolerantní formě islámu. Prostřednictvím zákonů tak některé normy zmírnil. Jedním z nich byl i zákon o opatrovnictví. Od loňského jara tak ženy v Saúdské Arábii mohou studovat či navštívit lékaře, aniž by potřebovaly souhlas manžela či jiného muže z rodiny. Ženy mohou také samy řídit auto. [celá zpráva]

Od letošního ledna pak mohou navštívit sportovní utkání na stadiónu. Jsou k tomu určeny tři stadióny -  v Džiddě, Dammámu a Rijádu -, kde mohou ženy sledovat zápasy se svými rodinami.

Reklama

Výběr článků

Načítám