Hlavní obsah

Předsedkyně polského soudu viní vládu z převratu proti justici

Varšava

Předsedkyně polského Nejvyššího soudu Malgorzata Gersdorfová v otevřeném dopise obvinila vládu, že „provádí převrat” proti justici. Napsala, že vláda chodí podél propasti, do níž může spadnout celý národ. Z dopisu citoval server BBC.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Budova nejvyššího soudu ve Varšavě

Článek

„Převrat proti struktuře jedné z nejdůležitějších státních institucí se uskutečňuje - nikoliv s ozbrojenými silami nebo polovojenskými jednotkami, ale zneužitím právních institucí,” uvedla v otevřeném dopise, který byl zveřejněn v pátek.

Reformu volebního zákona, která omezuje při dohledu nad hlasováním pravomoci ústřední volební komise a posiluje pozici ministra vnitra a parlamentu, schválily v polovině prosince obě komory polského parlamentu. [celá zpráva]

Evropská komise (EK) došla tento týden ve středu k závěru, že v Polsku hrozí jasné riziko závažného porušení vlády práva a spustila postup, na jehož konci zemi hrozí pozastavení hlasovacích práv v Evropské unii. [celá zpráva]

Mluvčí polské vládní strany to označila za politicky motivované rozhodnutí. Polský prezident po zveřejnění závěru komise oznámil, že dva ze sporných justičních zákonů podepíše. Jde o dvojici norem, která posiluje vliv vládnoucích politiků na personální obsazení soudů.

Postup, jež EK zahájila, umožňuje článek sedm lisabonské smlouvy, která platí od roku 2009 a upravuje fungování unie. Dosud jej ale komise nikdy nepoužila. Polsko nyní dostalo tři měsíce, aby věc ještě vyřešilo, a pokud se tak stane, je komise připravena postup zastavit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám