Hlavní obsah

V čele bavorské CSU bude opět Seehofer, v proslovu vyzdvihl usmíření s Českem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Křesťanskosociální unie (CSU) si v sobotu do svého čela znovu zvolila Horsta Seehofera. Končící bavorský premiér od delegátů obdržel 83,7 procenta hlasů. Seehofer, jehož na postu ministerského předsedy vystřídá Markus Söder, ve svém proslovu jako jeden z úspěchů posledních let vyzdvihl usmíření mezi Českem a Bavorskem.

Foto: Reuters

Horst Seehofer (vlevo) přijímá gratulace od Markuse Södera.

Článek

Seehofer stojí v čele vlády klíčové spolkové země sousedící s Českem od roku 2008, v posledních měsících ale čelil velkému tlaku poté, co CSU výrazně ztratila v zářijových parlamentních volbách. Nakonec se proto rozhodl, že se vzdá funkce bavorského ministerského předsedy, do níž usedne padesátiletý Söder.

Ve svém zhruba hodinovém projevu Seehofer, podle něhož v rámci CSU začíná nová éra, obsáhle hovořil o úspěších své vlády i Bavorska, které považuje za ráj. Zmínil se také o uprchlické politice, která byla dlouho předmětem sváru mezi CSU a sesterskou Křesťanskodemokratickou unií (CDU) kancléřky Angely Merkelové.

Migraci je podle něj třeba regulovat, protože žádná země nemůže přijímat více uprchlíků, než dokáže integrovat. „Kdo u nás chce žít, musí chtít žít s námi, a ne vedle nás nebo dokonce proti nám,” prohlásil mimo jiné Seehofer, podle něhož by si země měla zachovat svůj křesťanský charakter.

Ocenil usmíření mezi Českem a Bavorskem

„Jeden bod, na který všichni můžeme být hrdí, je usmíření mezi Českem a Bavorskem,” řekl osmašedesátiletý šéf bavorské vlády. Za pomoc v tomto procesu je vděčný právě sudetským Němcům a Posseltovi. „Proti vaší vůli by to nebylo možné,” zdůraznil Seehofer během svého asi hodinového projevu.

Vztahy mezi Českem a sudetskými Němci se v posledních letech výrazně zlepšily, k čemuž přispěly smířlivé kroky z obou stran. Zatímco sudetští Němci se vzdali majetkových nároků, česká strana opakovaně vyjádřila lítost za příkoří způsobená Němcům při odsunu po druhé světové válce.

Ve smířlivém duchu se nesly i poslední dva sudetoněmecké sjezdy. V roce 2015 na sjezd Sudetoněmeckého krajanského sdružení jako první člen české vlády oficiálně zavítal tehdejší ministr kultury Daniel Herman. Loni na něm zase tehdejší český vicepremiér Pavel Bělobrádek (oba KDU-ČSL) prohlásil, že přijel na návštěvu ke krajanům.

Z Československa byly po druhé světové válce odsunuty na tři milióny Němců. Podle česko-německé komise historiků přitom přišlo o život 15 tisíc až 30 tisíc Němců. Během předešlé více než šestileté nacistické nadvlády zahynulo kolem 320 tisíci až 350 tisíci obyvatel někdejšího Československa. Velká většina z nich byli Židé, které chtěl nacistický režim vyhladit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám