Hlavní obsah

Kuba povolila textovky do USA, jsou však drahé

Havana

Kubánci mohou od pátku posílat krátké textové zprávy (SMS) do Spojených států ze svých mobilních telefonů. Informovala o tom agentura EFE. Pro mnoho z nich jsou však příliš drahé, jedna vyjde v přepočtu na víc než dvacet korun.

Ilustrační foto

Článek

Kubánská státní telekomunikační společnost (Etecsa) dosud posílání textovek z telefonů do USA neumožňovala, Kubánci tak dosud mohli do Ameriky posílat esemesky jen přes mobilní webové aplikace.

„Tahle služba už je totálně zastaralá, kdyby radši rozšířili a zlevnili internet,” komentovali někteří Kubánci oznámení firmy Etecsa. „Je to dobré, ale pro většinu z nás příliš drahé, lepší je posílat sms přes internet,” uvedl další kubánský uživatel sociální sítě.

Jedna SMS přes mobilní telefon do USA bude stát, stejně jako do jiných zemí, 0,6 kubánského konvertibilního pesa. Jedno toto peso odpovídá jednomu dolaru (bezmála 22 Kč) a průměrný plat na Kubě je asi 30 dolarů (651 Kč).

Ani internetové připojení, které je na Kubě také zatím velmi omezené, není na karibském ostrově levná záležitost. Dá se tam například koupit přeplacená karta na jednu hodinu, platná 30 dní od prvního připojení, která stojí v přepočtu jeden dolar.

Telekomunikační sektor je jednou z oblastí, které nejvíce pomohlo oteplení vztahů mezi Havanou a Washingtonem od prosince 2014. Za tři roky podepsala státní kubánská firma Etecsa, která má v zemi monopol na telekomunikační sítě, smlouvy s řadou amerických firem, například s Verizonem či AT.

V létě 2015 se tak například v Havaně otevřelo první veřejně dostupné připojení k bezdrátovému internetu na Kubě. Dnes jich je v zemi asi 250. Až letos na jaře začala státní firma Etecsa nabízet domácí internet, který má zatím ale jen velmi málo Kubánců, protože je na ně příliš drahý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám