Hlavní obsah

Skořice i káva jsou pro organismus prospěšné, hlásí vědci

Právo, ama

Překvapivé účinky může mít špetka skořice na pokrmu. Nový průzkum vědců z Michiganské univerzity ukázal, že toto oblíbené koření podporuje metabolismus v tukových buňkách myší i lidí.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Skořice

Článek

Badatelé v rámci studie, o které informoval časopis Metabolism a na který upozornil zpravodajský server Times, testovali účinek cinnamaldehydu – esenciálního oleje, který dodává skořici její vůni chuť – na tukové buňky odebrané myším a také na tukové buňky čtyř lidí. Zjistili, že po vystavení účinkům esenciálního oleje začaly myší i lidské buňky spalovat tuk při tzv. termogenezi.

Důkladnější zkoumání pak ukázalo, že olej zvyšuje aktivitu několika genů, enzymů a proteinů, o nichž se ví, že se podílejí na zlepšení metabolismu tuků.

Pomáhá spalovat záložní energii

Tukové buňky zpravidla uchovávají energii ve formě lipidů. Z evolučního hlediska tělo může tuto uloženou energii využívat v případě nedostatku potravy nebo si ji přeměnit v chladnějším období na teplo.

Ve společnosti, kde potraviny a teplo jsou relativně dostupné, se ovšem skladovaná energie často nemá jak uvolnit, což pak vede k nežádoucímu přibývání tělesné hmotnosti. Podle autorky studie Jun Wuové může pravidelná konzumace skořice být jedním ze způsobů, jak tukové buňky přimět ke spalování části této energie, takže se jí uloží méně. Studie přitom zkoumala pouze účinky skořice na tukové buňky, nikoli na skutečná lidská těla, a vědci upozorňují, že pro zjištění skutečného účinku u lidí bude nezbytný další výzkum.

Wuová přitom upozornila, že občasné posypání jídla skořicí není zřejmě dostatečné pro to, aby se to okamžitě projevilo na metabolismu. „Máme pocit, že nemůžete sníst velké množství skořice najednou,“ řekla.

Tři až čtyři šálky denně pomáhají…

„Když ji však budete jíst denně, předpokládáme, že by mohl nastat kumulativní efekt a že se časem pozitivní účinky dostaví,“ dodala. I přesto, že skořice je považována za bezpečnou v množství běžně užívaném v potravinách, je podle profesorky příliš brzy na to, aby se stanovila účinná dávka.

Příznivé účinky na lidský organismus přitom má podle zjištění vědců také káva. Podle serveru Times jsou jí odborníci na výživu stále více nakloněni a poslední studie dokonce naznačují, že milovníci kávy na tom mohou být dokonce lépe než jedinci, kteří se jí brání. Vědci ovšem radí všem kávomilům „pít s mírou“ a za bezpečné množství považují tři až čtyři šálky denně.

Nová analýza vyšla v časopisu British Medical Journal (BMJ) a shrnuje výsledky téměř 220 studií týkajících se dopadu účinků pití kávy na lidské zdraví. S konzumací kávy spojuje nižší riziko srdečních chorob, onemocnění, jako je cirhóza jater, diabetes druhého typu, a dokonce i Parkinsonovy či Alzheimerovy choroby.

Negativní zdravotní účinky ovšem byly zjištěny na zdraví žen, které jsou náchylné k lámavosti kostí: vědci soudí, že káva může riziko fraktur zvýšit. Také pro těhotné ženy káva rozhodně není podle nich nejvhodnější. Ukázalo se, že její konzumace může být spojena s předčasným porodem, potraty či s nízkou hmotností novorozenců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám