Hlavní obsah

Komerce nesmí zneužívat Davida

Právo, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italský soud ve čtvrtek zakázal využívání zobrazení sochy Michelangelova Davida pro komerční účely. Rozhodl, že bude třeba souhlas galerie, kde je socha vystavena.

Foto: Profimedia.cz

Socha Davida od Michelangela Buonarrotiho ve Florencii

Článek

Prokuratura u soudu napadla společnost Visit Today, která do Akademie krásných umění prodávala předražené vstupenky (16 eur proti osmi) a na svém webu a v letácích k tomu využívala právě fotografie sochy Davida.

Soud přitom zakázal komerční využití sochy nejen na území Itálie, ale všude po Evropě bez svolení galerie a zaplacení příslušných poplatků.

Verdikt zatím platí pro dotyčnou společnost, otázkou ale je, co bude s již nyní prodávanými suvenýry a vymáháním precedenčního kroku v cizině. Deník La Repubblica podotkl, že dopady nejsou zatím zcela jasné, citoval ale šéfku Akademie Cecilii Hollbergovou, že „mnohá další muzea, jež byla obětí prodeje předražených vstupenek, mohou nyní jít touto cestou, aby právo zvítězilo nad podváděním zákazníků“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám