Hlavní obsah

Egyptská armáda oznámila zabití několika útočníků na mešitu na Sinaji

– Káhira • Aktualizováno

Egyptská armáda oznámila, že při leteckých úderech zabila několik teroristů zapojených do pátečního masakru v mešitě na severu Sinajského poloostrova, který si vyžádal přes 300 mrtvých. Informovala o tom v sobotu televize Al Arabíja s odvoláním na mluvčího armády.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři na Sinaji odnášejí raněnéVideo: Reuters

 
Článek

Útočníci přijeli k mešitě v Bir al-Abdu, vzdáleném asi 40 kilometrů západně od města Aríše, ve čtyřech terénních autech, řekl agentuře AP duchovní, který bohoslužbu v mešitě právě vedl. Poté podle něj dovnitř vstoupilo nejméně deset mužů, kteří hned začali bezhlavě střílet po věřících. Slyšet bylo také exploze. [celá zpráva]

Podle televizní stanice Sky News se celkový počet útočníků pohyboval kolem 40.

Nejmenovaní činitelé citovaní agenturou MENA uvedli, že teroristé v mešitě použili i granáty a pak pálili po lidech, kteří se snažili utéct. Předtím všechny východy zablokovali hořícími auty. Podle dosavadních informací zabili nejméně 305 lidí a kolem 130 dalších zranili.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Podle dosavadních informací teroristé zabili nejméně 235 lidí a kolem 130 dalších zranili.

Nálety v blízkosti mešity

Egyptská armáda už v pátek odpoledne zahájila v odvetě nálety na horskou oblast v blízkosti mešity, kde se podle úřadů skrývají radikálové. K masakru se sice zatím nikdo nepřihlásil, ale předpokládá se, že ho mají na svědomí extremisté z teroristické organizace Islámský stát.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pieta v PařížiVideo: Reuters

Podle zdrojů agentury AP a podle informací armády, na něž se odvolává televize Al Arabíja, se útočníkům podařilo uniknout. Armádní mluvčí uvedl, že při pronásledování teroristů zodpovědných za přepadení mešity letectvo zničilo neupřesněný počet vozidel "zapojených do brutálního teroristického útoku". Zcela zničeno podle něj také bylo několik základen teroristů se zbraněmi a municí.

Mluvčí rovněž prohlásil, že pozemní síly budou v součinnosti s letectvem pokračovat v operaci s cílem zlikvidovat na severu Sinaje teroristické základny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám