Hlavní obsah

Saúdskoarabská protikorupční čistka zasáhla i vládnoucí klan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obětí protikorupční čistky v Saúdské Arábii, která v sobotu vyústila v zadržení jedenácti princů a několika desítek stávajících i bývalých ministrů, se stal i mocný šéf saúdské Národní gardy princ Mutab bin Abdalláh, přímý člen královské rodiny. Mezi zadrženými je i princ a miliardář Valíd bin Talál, člen vládnoucího klanu, uvedly zahraniční agentury.

Foto: Fahad Shadeed, Reuters

Princ a miliardář Valíd bin Talál, člen vládnoucího klanu, byl podle světových agentur zadržen v rámci sobotní protikorupční čistky. Na snímku z roku 2009 je Valíd zachycen během konference v Rijádu.

Článek

Zadržení prince bin Talála potvrdily agentuře AP zdroje z jeho investičního podniku Kingdom Holding. Miliardář a člen vládnoucího klanu Saúdů je jednou z jeho nejvýraznějších postav. Investoval mimo jiné do společností Twitter, Apple, Citigroup či hotelového řetězce Four Seasons. Je také jedním ze zastánců posilování ženských práv ve velmi konzervativní islámské zemi.

Princ Mutab Bin Abdalláh od roku 2010 vedl Národní gardu, sílu o 260 000 mužích schopnou konkurovat armádě. Podle AP byl považován za jednoho z možných budoucích kandidátů na trůn a soupeře korunního prince Muhammada bin Salmána. Právě ten v sobotu založil nový protikorupční výbor, který bezprostředně poté razii nařídil. [celá zpráva]

Letos v létě byl z nástupnictví vyřazen další možný kandidát Muhammad bin Najíf, který do té doby vedl ministerstvo vnitra. Podle AP se odstraněním obou soupeřů ujal korunní princ kontroly celého bezpečnostního aparátu a posílil své nástupnické šance. Je rovněž saúdským ministrem obrany.

Nový orgán má právo vyšetřovat, zatýkat, zakazovat cestování, zmrazovat účty a portfolia, sledovat finanční toky a aktiva jednotlivců zapojených do korupčních praktik. Zabývat se hodlá zejména okolnostmi záplav v Džiddě v roce 2009, při nichž v tomto rudomořském pobřežním městě zahynulo 122 lidí. Vyvolalo to obecnou kritiku zkorumpovaného úřednictva a podezření ze zneužití peněz určených na kanalizaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám