Hlavní obsah

OSN viní syrský režim z útoku sarinem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Organizace spojených národů (OSN) obvinila ve své aktuální zprávě syrský režim z odpovědnosti za dubnový chemický útok nerovovým plynem sarin. V provincii Idlíb tehdy zemřelo víc než 90 lidí, stovky dalších byly zraněny. Režim prezidenta Bašára Asada podíl na útoku odmítá.

Foto: Reuters

Oběti útoku v syrském Chán Šajchúnu

Článek

„Jsme přesvědčeni, že za útokem nervovým plynem sarin na město Chán Šajchún v provincii Idlíb z 4. dubna 2017 je odpovědná Syrská arabská republika,” cituje ze zprávy OSN agentura AFP.  Už minulý měsíc vyšetřovatelé OSN pro válečné zločiny uvedli, že mají důkazy o tom, že za akcí stojí syrské letectvo.

Útok si tehdy vyžádal nejméně devadesát obětí, jejich počty se však dodnes liší. Exilová organizace SOHR monitorující syrskou krizi z Londýna krátce po útoku uváděla stovku obětí a na 400 zraněných, světové agentury nyní uvádějí 87 obětí.

SOHR tvrdí, že nálet provedla syrská nebo ruská letadla. Moskva zapojení do incidentu odmítla a použití chemických zbraní odmítá i syrská armáda.

SOHR i další aktivisté dlouhodobě obviňují syrský režim z nasazení chemických zbraní. Naposledy v únoru zveřejnila organizace Human Rights Watch (HRW) zprávu, podle níž syrské vládní vrtulníky v loňských bojích o  Aleppo na severu Sýrie shazovaly na obytné čtvrti barely s chlorem. HRW uvedla, že vycházela z rozhovorů se svědky a z analýzy videoklipů a fotografií.

Válka v Sýrii trvá šest let, bojuje se dál i přes uzavření dohody o příměří.

Reklama

Výběr článků

Načítám