Hlavní obsah

Je chytřejší Trump nebo Tillerson? Šéf Bílého domu má jasno

Americký prezident Donald Trump míní, že zpráva o výrazu „pitomec“, kterým ho měl podle americké televize NBC nazvat ministr zahraničí Rex Tillerson, je vylhaná. Uvedl to v rozhovoru, který v úterý zveřejnil časopis Forbes. Pokud to však Tillerson přece jen řekl, mohli by si porovnat své IQ testy, uvedl Trump.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Rex Tillerson a Donald Trump

Článek

„Myslím, že jde o fake news (výraz pro vylhanou zprávu), ale pokud to udělal, myslím, že si budeme muset porovnat naše IQ testy. A já vám řeknu, kdo by vyhrál,“ poznamenal Trump.

Zprávu o výrazu pitomec (v originále „moron“), kterým měl Tillerson Trumpa titulovat, přinesla NBC minulý týden. Stalo se tak podle televizní stanice v červenci v době sporů mezi oběma politiky, o něž šlo ve zprávě především.

Televize o údajných rozporech informovala s odvoláním na tři anonymní zdroje obeznámené se situací v Bílém domě. Tillerson měl údajně dokonce zvažovat rezignaci, sám ministr to však následně v reakci na zprávu popřel.

Údajnou urážku prezidenta odmítl komentovat. „Takovými nesmysly se nezabývám,“ řekl.

Zprávy o neshodách prezidenta s jeho ministrem zahraničí se v amerických médiích objevují už delší dobu. Tillerson má údajně výhrady proti Trumpově nedostatečném odstupu od americké krajní pravice a jiný názor má na politiku USA vůči Severní Koreji a Íránu.

Reklama

Výběr článků

Načítám