Hlavní obsah

Nejhorší masová střelba v dějinách USA: Mrtvých v Las Vegas je 58

Las Vegas
Aktualizováno

Nejméně 58 mrtvých a přes 500 zraněných si podle posledních informací vyžádala v neděli večer (v pondělí ráno SELČ) střelba do diváků koncertu v Las Vegas. Jde tak o nejhorší masovou střelbu v dějinách USA. Policie oznámila, že útočníkem byl místní občan, 64letý běloch Stephen Paddock, který byl vyzbrojený více než deseti zbraněmi. Policisté uvedli, že se střelec nejspíš zabil sám, po útoku obrátil zbraň proti sobě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Svědek zachytil střelbu na festivalu v Las VegasVideo: Reuters

 
Článek

Paddock pálil z automatických zbraní z hotelu Mandalay do lidí naproti hotelu. Tam právě vrcholil závěrečný den hudebního festivalu Route 91 Harves. Na místě bylo na 22 tisíc lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střelba v Las Vegas zachycená návštěvníkem koncertuVideo: Reuters

Policie potvrdila, že pachatel zemřel ve 32. patře hotelu. Zabil se prý sám. Jednalo se o místního občana, který nebyl spojen s žádnou radikální organizací.

Šerif Joe Lombardo uvedl, že zřejmě nešlo o teroristický čin. „V tomto okamžiku ne,” uvedl, byť o hodnotách střelce prý policisté přesnou představu nemají. Dodal, že muž zřejmě útočil sám.

Policie našla ženu, která byla ubytovaná v hotelu, z něhož se střílelo a po které policisté pátrali jako po možném komplici útočníka. Vyšetřovatelé ženu kontaktovali a následně informovali, že už ji nepodezřívají.

Výběr případů střelby do lidí v USA s více než deseti oběťmi na životech
Nejméně 50 mrtvých (2. října 2017) - Střelba v Las Vegas.
49 mrtvých (12. června 2016) - Střelba v gay klubu v Orlandu na Floridě si vyžádala 50 mrtvých včetně útočníka a 53 zraněných; FBI útočníka identifikovala jako devětadvacetiletého amerického občana Omara Mateena, který se narodil v USA, jeho rodiče jsou ale z Afghánistánu.
32 mrtvých (16. dubna 2007) - Při střelbě ve Virginském polytechnickém institutu vraždil třiadvacetiletý student z Jižní Koreje Čo Sung-hu. Střelec poté spáchal sebevraždu.
27 mrtvých (14. prosince 2012) - Na základní škole v Newtownu postřílel dvacetiletý Adam Lanza 20 dětí ve věku šest až sedm let a šest dospělých. Předtím zastřelil svou matku v jejich rodinném domě a nakonec sebe.
13 mrtvých (3. dubna 2009) - Střelba ve středisku pro imigranty v Binghamtonu v americkém státě New York. Pachatel, naturalizovaný imigrant z Číny, se zastřelil.
13 mrtvých (5. listopadu 2009) - Masakr na základně americké armády v texaském Fort Hoodu měl na svědomí major a armádní psychiatr Nidal Malik. V roce 2013 byl odsouzen k trestu smrti.
13 mrtvých (20. dubna 1999) - Dva osmnáctiletí mladíci vešli do střední školy Columbine na předměstí Littleton amerického města Denver a palbou do studentů a profesorů ve školní knihovně usmrtili 13 lidí a 20 osob zranili, některé těžce; poté spáchali sebevraždu.
12 mrtvých (2. prosince 2015) - Střelba v budově úřadu sociálních služeb v kalifornském městě San Bernardino, za níž byl odpovědný radikál Syed Farook se svou ženou. Oba při přestřelce zahynuli.
12 mrtvých (19. července 2012) - Maskovaný střelec James Holmes při premiéře nového filmu o Batmanovi Temný rytíř povstal postřílel v kině na předměstí Denveru v Coloradu 12 lidí. Holmes byl odsouzen na doživotí bez možnosti podmínečného propuštění.
12 mrtvých (16. září 2013) - V budově amerického vojenského námořnictva ve Washingtonu střílel bývalý příslušník záloh vojenského námořnictva Aaron Alexis (34). Policie ho zabila.
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Střelba v Las VegasVideo: AP

Palba začala v neděli kolem desáté večer místního času při vystoupení countryové hvězdy Jasona Aldeana. Účinkující i diváci country festivalu slyšeli střelbu v dávkách.

Podle listu New York Daily leželi na zemi zakrvácení lidé. „Kulky létaly všude,“ uvedl jeden z účastníků koncertu. Lidé z místa v panice utíkali nebo se vrhali na zem.

Mezi desítkami obětí jsou i policisté mimo službu, kteří šli na koncert. Jeden ze svědků řekl televizi ABC, že mu postřelený zemřel v náručí.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Policistka v Las Vegas zasahuje při přestřelce v oblasti Strip, kde se nacházejí kasina a zábavní podniky.

Útočník nejdříve pálil z 29. patra hotelu. Střelba pokračovala i poté, co se přestalo hrát. Palba s přestávkami trvala asi patnáct minut. Pak se střílelo i ve 32. patře.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Přikryté tělo jedné z obětí leží na Tropicana Avenue v Las Vegas po střelbě na účastníky country festivalu.

Policie vyzvala lidi, aby se oblasti vyhnuli. Preventivně bylo také uzavřeno letiště v Las Vegas.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Policista se kryje při zásahu po střelbě v centru Las Vegas

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám