Hlavní obsah

Britská policie rozjela hon na atentátníka z londýnského metra, má jeho záběry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská policie intenzivně pátrá po pachateli pátečního pumového útoku z londýnského metra. Jenom na prohlížení záznamů z bezpečnostních kamer vyčlenila stovky policistů. Podle deníku The Guardian mají bezpečnostní složky k dispozici záběry, jak terorista vstupuje do vagónu metra.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Vyšetřovatelé na místě exploze podomácku vyrobené pumy ve vlaku londýnského metra ve stanici Parsons Green.

Článek

Na záběrech z bezpečnostních kamer je podle Guardianu člověk, který do vagónu metra vnáší bílý kýbl v igelitové tašce ze supermarketu. Podle dostupných informací měl samotný vlak metra nainstalovány bezpečnostní kamery. Stejně tak je řada kamer podél trasy vlaku.

Stanice metra Parsons Green, kde došlo k explozi, byla v sobotu ráno znovu otevřena.

Britská policie navíc v pátek potvrdila, že šlo o terorismus a údajně zná totožnost útočníka, který prchá. [celá zpráva]

Podle stanice BBC měla podomácku vyrobená bomba v metru časovač, ale nevybuchla tak, jak útočník zamýšlel. Při explozi utrpělo zranění 29 lidí, ale žádná z nich nejsou život ohrožující.

Foto: Sylvain Pennec, Reuters

Taška s hořícím bílým kbelíkem ve vagónu londýnského metra ve stanici Parsons Green

Vzhledem k tomu, že bomba byla odpálena na dálku, se policie domnívá, že nemělo jít o sebevražedný atentát. Pachatel podle ní opustil soupravu metra ještě před výbuchem.

Britská premiérka Theresa Mayová v pátek oznámila, že vláda rozhodla o zvýšení stupně hrozby na nejvyšší. Doplnila, že k ochraně vybraných, veřejnosti nedostupných míst bude povolána armáda a policie posílí ozbrojené hlídky na veřejných místech včetně veřejné dopravy. [celá zpráva]

Policejní komisař Mark Rowley uvedl, že díky zapojení armády do ochrany ulic se podaří uvolnit ruce zhruba tisícovce policistů. Ti se připojí ke kolegům, kteří pátrají po pachateli útoku.

K útoku se přihlásil Islámský stát. Islamističtí extremisté tak učinili prostřednictvím své agentury Amak, informovala televize SkyNews. [celá zpráva]

Komisař Rowley uvedl, že zatím není jasné, zda za útokem skutečně stojí Islámský stát. Tato teroristická organizace se totiž hlásí prakticky ke každému útoku islámských radikálů na Západě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám