Hlavní obsah

Francouzští středoškoláci v matematickém úkolu počítají migranty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Mimořádnou pozornost vyvolaly v těchto dnech ve Francii nové učebnice matematiky pro žáky maturitních tříd na středních školách, které podle všeho jdou s dobou. Studenti totiž mají za úkol spočítat migranty, kteří dorazí na člunech na nějaký ostrov ve Středozemním moři, informovala v sobotu agentura AFP.

Foto: Ismail Zitouny, Reuters

Migranti na člunu se snaží překonat Středozemní moře a dostat se k italským břehům (ilustrační foto).

Článek

„Migranti prchající před válkou se dostanou na ostrov ve Středomoří. První týden jich dorazí 100. Pak každý týden se počet nových příchozích zvyšuje o 10 procent,” uvádí matematický příklad, ze kterého se má pak učinit šest různých výpočtů.

V závěrečném mají žáci za úkol, aby vypočetli celkové množství přistěhovalců, kteří přijdou na daný ostrov po osmi týdnech, se zaokrouhlením na jednoho člověka. Příklad doprovází fotografie migrantů na nafukovacím člunu.

Pravost informace, která se dostala rychle na internet, potvrdilo francouzské vydavatelství Nathan. Podle AFP se na twitteru objevily kritické reakce. Někteří lidé se ptají, jak mohlo vydavatelství něco takového dovolit, a považují příklad za nevhodný.

Reklama

Výběr článků

Načítám