Hlavní obsah

Italové zvažují, zda dají utečencům domy po mafiánech

Právo, Josef Kašpar, Řím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italský ministr spravedlnosti Andrea Orlando (51) navrhl, aby budovy zabavené definitivním rozsudkem dal stát k dispozici uchazečům o azyl. Tím by obecním a regionálním úřadům, které společně se soudními komisaři rozhodují o určení zabaveného majetku, přibyl další úkol.

Foto: Max Rossi, Reuters

Běženci během modlitby v provizorním táboře v Římě

Článek

Takový postup by vyřešil i problém těchto nemovitostí, protože v některých oblastech je obtížné nalézt ochotné a schopné správce. Vysvětlení je jednoduché: v regionech, kde po desetiletí organizovaný zločin hodně hluboko zakořenil, si mafiánské klany udržují vliv i po zatčení kmotrů.

Římská starostka Virginia Raggiová (39) sdělila, že zaměstnanci radnice už mapují, zda se některé z budov zabavené mafii dají využít pro dočasné bydlení, a to jak pro migranty, tak pro squattery.

Raggiová má naspěch, Římané se vracejí z dovolených a našli nepříjemné překvapení: v celém městě bude v noci snížena dodávka vody. Je to následek horkého léta a sucha. A to je mnohem větší problém než několik set běženců bez přístřeší.

Ne policisté, ale politici jsou teď zapotřebí

Kromě toho po zrušení základní vojenské služby zanikla celá řada kasáren v celé zemi. Zčásti se do nich nastěhovaly jiné veřejné instituce, z některých se staly hotely, ale například v Římě takto zeje prázdnotou pět budov.

Dramatické vyklízení velké budovy nedaleko římského nádraží, obsazené uprchlíky na sklonku srpna, odhalilo problém, o kterém se vědělo, avšak nikdo ho neřešil. „V celé Itálii je neoprávněně okupováno 400 budov. A nejedná se pouze o migranty, ale v některých případech i o naše občany. Abychom se hnuli z místa, musí se činit nikoli policisté, ale politici,“ upozornil Franco Gabrielli (57), šéf italské policie.

Ostatně i migranti vyhoštění ze stavby u nádraží v Římě několik dnů přespávali na ulici a před kostelem Santa Maria degli Angeli, který projektoval Michelangelo, se usídlila skupina běženců vypuzených z jiné budovy v Římě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám