Hlavní obsah

Venezuelská vláda volby zmanipulovala, milión hlasů nesedí, tvrdí IT firma

Účast v nedělních volbách do Ústavodárného shromáždění ve Venezuele byla nejméně o milión voličů nižší, než uvádí tamní vláda. Prohlásil to ve středu v Londýně výkonný ředitel firmy, která po technologické stránce hlasování zajišťovala. Volební účast už dříve zpochybnila venezuelská opozice, která volby bojkotovala jako nedemokratické. Jeden z pěti členů národní volební komise ve středu odmítl manipulace, ale přiznal, že organizátoři neměli dostatek požadovaných kontrol.

Foto: Ariana Cubillos, ČTK/AP

Lidé v Caracasu čekají, až budou moci odevzdat svůj hlas ve volbách do Ústavodárného shromáždění

Článek

„Odhadujeme, že rozdíl mezi skutečnou účastí a tou, kterou oznámily venezuelské úřady, je minimálně jeden milion hlasů,“ prohlásil ve středu Antonio Mugica, šéf firmy Smartmatic.

Dodal, že za výsledky voleb se tak nemůže zaručit a že není pochyb o tom, že byly zmanipulované. K tomuto závěru došli pracovníci jeho firmy po dvoudenní analýze výsledků.

Komise: Přišlo osm miliónů voličů

Venezuelská volební komise po nedělních volbách oznámila, že se jich účastnilo přes osm milionů voličů. Podle opozice byla účast méně než poloviční a státní zaměstnanci navíc prý dostali účast ve volbách příkazem pod pohrůžkou ztráty zaměstnání. Opozice v této souvislosti připomněla, že o dva týdny dříve se v neoficiálním referendu, svolaném opozicí, vyslovilo přes sedm milionů lidí proti vzniku Ústavodárného shromáždění.

Předseda venezuelského parlamentu Julio Borges po oznámení firmy Smartmatic prohlásil, že poslanci požádají o vyšetření volebních výsledků. Dodal, že oznámení firmy jen potvrdilo to, co už předtím tvrdila opozice a někteří nezávislí analytici.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Nicolás Maduro hlasuje ve volbách do Ústavodárného shromáždění

Jeden z pěti členů národní volební komise Luis Emilio Rondón ve středu v reakci na oznámení firmy Smartmatic odmítl záměrné manipulace, nicméně přiznal, že organizátoři voleb neměli dostatek požadovaných kontrol. Zopakoval také svou dřívější výzvu, aby komise zveřejnila všechny hlasovací listiny z voleb.

Podle bývalého člena volební komise Vicenta Díaze byly při nedělních volbách porušeny všechny kontrolní mechanismy obvyklé při předchozích volbách. Nejhorší podle něj bylo, že volební komise umožnila volit i jinde než v příslušných volebních okrscích. Lidé z oblastí, kde se konaly protesty, mohli volit i jinde. To podle Díaze mohlo způsobit „vícečetná hlasování”.

Firma má zkušenosti z více zemí

Firma Smartmatic vznikla v roce 2000 ve Venezuele a nyní sídlí v Londýně. Technologicky zajišťovala už více než desítku voleb ve Venezuele, ale také v řadě jiných zemí světa, včetně například Belgie, Estonska, Filipín či amerického státu Utah.

Ústavodárné shromáždění má poprvé zasednout ve čtvrtek v budově parlamentu, který po volbách z roku 2015 ovládá opozice. Ta už dala najevo, že její poslanci mandáty vykonávat nepřestanou a budovu neopustí. Očekávají se tak střety v budově parlamentu i v ulicích, kam opozice svolala demonstrace.

Nový venezuelský zákonodárný orgán bude mít podle právních expertů výjimečné pravomoci. Opozice se obává, že zruší parlament a odvolá generální prokurátorku, která v posledních měsících kritizuje vládu a nejvyšší soud za neústavní kroky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám