Hlavní obsah

Poradci jihokorejské exprezidentky dostali tresty za černou listinu s kritickými umělci

Bývalý poradce sesazené jihokorejské prezidentky Pak Kun-hje byl ve čtvrtek odsouzen ke třem letům vězení za to, že se podílel na sestavení černé listiny umělců kritických k exprezidentce. Trest dva roky vězení s odkladem dostala ve stejné kauze bývalá jihokorejská ministryně kultury Čche Jun-sun. Na seznamu umělců bylo kolem deseti tisíc jmen.

Foto: ČTK/AP

Na seznamu byli umělci kritičtí k tehdejší jihokrejské prezidentce Pak Kun-hje (na snímku).

Článek

Soud v jihokorejské metropoli Soulu shledal někdejšího poradce sesazené prezidentky Kim Ki-čuna vinným ze zneužití pravomocí veřejného činitele, křivé přísahy a z dalších trestných činů. Kim čelil obvinění, že dal podnět k vytvoření černé listiny a dohlížel na realizaci tohoto úkolu.

Bývalá ministryně kultury Čche Jun-sun, která čelila obvinění, že listinu sestavila, byla nakonec shledána vinnou pouze z toho, že lhala při loňském parlamentním slyšení týkajícím se zmíněné listiny, napsala jihokorejská tisková agentura Jonhap. Soud ji ve čtvrtek odsoudil ke dvěma letům vězení s odkladem výkonu trestu a nařídil její propuštění.

K nižším trestům bylo odsouzeno dalších pět někdejších prezidentských a vládních představitelů. Zvláštní tým pověřený vyšetřováním případu žádal pro Kima sedmiletý trest a pro Čche trest šest let odnětí svobody.

Kdo dostane dotaci?

Černá listina umělců měla sloužit k orientaci úřadů při rozhodování o tom, komu neudělit státní dotace na uměleckou činnost v oblasti divadla, hudby či literatury. Na seznamu byla i jména nositelů mezinárodních cen, jako je literární Man Bookerova cena pro spisovatelku Han Kang nebo cena Grand Prix z mezinárodního filmového festivalu v Cannes pro režiséra Pak Čan-uka.

Sama exprezidentka Pak Kun-hje je souzena pro obvinění z korupce a zneužití moci. Skandál se točí kolem její důvěrnice Čche Son-sil, která údajně s využitím svých styků s prezidentkou nutila jihokorejské firmy, aby darovaly milióny dolarů jejím nadacím.

Bývalá prezidentka Pak Kun-hje byla oficiálně sesazena a vzata do vazby v březnu. V dubnu byla obviněna, že se na braní úplatků přímo podílela, soudní proces byl zahájen v květnu. Do skandálu je rovněž zapletena firma Samsung.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám