Hlavní obsah

Na luxusní rezort v Mali zaútočili radikálové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na turistické letovisko u maliské metropole Bamaka v neděli zaútočili ozbrojenci. Podle agentury AFP jde o místo navštěvované západními turisty. Útok ještě neskončil. Podle vládních zdrojů útočníci zajali asi dvacet lidí, ty se už podařilo osvobodit. Maliská vláda oznámila, že za útokem jsou radikálové.

Policista v Mali. Ilustrační foto

Článek

Útok si vyžádal podle maliského ministra obrany dva mrtvé. Jeden je francouzsko-gabonského původu, národnost druhé oběti se zjišťuje.

"Islamisté zaútočili na objekt Kangaba. Místo uzavřely maliské speciální síly, které podporuje francouzská jednotka Barkhane a oddíly OSN z mise MINUSMA. Zasahují proti útočníkům," sdělil zástupce maliské vlády agentuře AFP.

Svědci slyšeli z turistického objektu střelbu. Letovisko leží v Dougourakoru východně od Bamaka. K víkendovým pobytům ho často využívají cizinci, kteří žijí v Mali. V areálu jsou bazény, luxusní ubytování a nabízejí se sportovní aktivity.

Bezpečnostní situace v této africké zemi se postupně zhoršuje od roku 2013, kdy francouzské jednotky vytlačily radikály a místní kmenové bojovníky ze severu země, jejž tyto síly obsadily předtím.

V roce 2015 se severoafrická odnož Al-Káidy přihlásila k útoku na hotel v Bamaku. O život při něm přišlo 20 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám