Hlavní obsah

Jordánsko se přidalo k arabským zemím izolujícím Katar

Ammán omezí své diplomatické vztahy s Katarem a zavře jordánskou kancelář katarské televize Al-Džazíry. Podle agentury AP to oznámil mluvčí vlády v Ammánu. Jordánsko se tak přidalo k Saúdské Arábii a dalším arabským zemím, které od pondělí Katar izolují, protože prý podporuje teroristické skupiny.

Foto: ČTK/AP

Katarské hlavní město Dauhá (ilustrační foto)

Článek

Ammán kroky činí v zájmu regionální stability, koordinace politik arabských států a „ukončení krize v oblasti,“ sdělil mluvčí.

AP nicméně připomněla, že Jordánsko získává významnou finanční pomoc od Rijádu.

Saúdská Arábie, Egypt, Bahrajn a Spojené arabské emiráty v pondělí přerušily s Katarem diplomatické styky i dopravní spoje. Tyto státy Katar viní z podpory islamistických skupin jako Muslimské bratrstvo a palestinský Hamas. Zároveň prý napomáhá šíitskému Íránu, který je hlavním regionálním rivalem sunnitské Saúdské Arábie.

Turecko se Kataru zastává

Katar obvinění svých sousedů odmítá a hovoří o nepřátelské lživé kampani. Malé, ale bohaté blízkovýchodní země se zastal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Ten podle agentury AFP sankce proti Kataru kritizoval a řekl, že Ankara chce dvoustranné vztahy rozvíjet. O urovnání krize usiluje spolu s Tureckem také Kuvajt.

Blízkovýchodní monarchie obviňující Katar z podpory terorismu samy v minulosti čelily stejným podezřením. Podle BBC to vyplývá i z jednoho z e-mailů bývalé ministryně zahraničí USA Hillary Clintonové, který v roce 2014 zveřejnil server WikiLeaks.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Saúdská Arábie uzavřela hraniční přechod pro silniční dopravu s KataremVideo: Reuters

Saúdská Arábie v současnosti čelí v USA nejméně sedmi žalobám kvůli útokům z 11. září 2001. Pozůstalí po obětech tvrdí, že představitelé Rijádu věděli o převádění peněz ze saúdských charit do fondů globální teroristické sítě Al-Káidy. Ta stojí i za sebevražednými atentáty z 11. září, které v New Yorku, Washingtonu a Pensylvánii provedlo 19 islamistů, z toho 15 původem ze Saúdské Arábie.

Na konci předloňského roku německý vicekancléř Sigmar Gabriel vyzval veřejně Rijád, aby přestal podporovat náboženské radikály. Největší světový vývozce ropy podle něj po celém světě financuje mešity, které jsou zdrojem nebezpečných islamistů.

Krátce předtím vyšla najevo zpráva německé tajné služby BND, která varovala před destabilizační rolí Saúdské Arábie v arabském světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám