Hlavní obsah

Bagdádí uprchl z Mosulu, cestu ven mu prý otevřely sebevražedné útoky

Právo, ČTK, doh

Vůdce Islámského státu (IS), Abú Bakr Bagdádí uprchl z obléhaného iráckého města Mosul, napsal britský list The Independent s odvoláním na kurdské představitele. Cestu ven mu před dvěma měsíci podle všeho proklestili sebevražední útočníci.

Foto: Reuters TV, Reuters

Abú Bakr Bagdádí v roce 2014 v mosulské mešitě, kde vyhlásil chalífát.

Článek

„IS použil 17 automobilových bomb se sebevražednými útočníky a jednotky ze Sýrie, aby si na několik hodin vyčistil cestu z Mosulu,“ řekl listu Fuad Husejn, šéf kanceláře prezidenta autonomní kurdské oblasti v Iráku. Podle něj taková operace nemohla mít jiný cíl než dostat Bagdádího do bezpečí.

Síly IS ztrácejí v Mosulu pozice a americká i irácká armáda mají za to, že špičky teroristické organizace již z města uprchly. O Bagdádím ale Američané nevědí vlastně nic, přiznal stanici ABC nejmenovaný americký představitel z protiteroristických složek.

„Máme o Bagdádím spousty zpráv, ale nic věrohodného. Pokud je pořád v Mosulu, tak je pod sutinami. Ale nejsme si jistí, kde je,“ řekl. Optimismus z počátku roku, kdy američtí agenti předpokládali, že jsou Bagdádímu blízko, je podle něj už pryč.

Podle iráckých zpráv se Bagdádí zřejmě skrývá mezi sunnitskými vesničany v pouštní oblasti u syrské hranice. Zatím poslední zpráva o něm je datovaná 13. únorem, kdy irácké stíhačky bombardovaly dům v západním Iráku, kde měl být vůdce IS s dalšími veliteli. Bagdádí ale využívá několika kurýrů a při přesunech mění automobily, takže je těžké ho dopadnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám