Hlavní obsah

Izrael legalizoval tisíce obydlí v osadách na Západním břehu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelský parlament v pondělí schválil zákon, který zpětně legalizuje přibližně 4000 obydlí vystavěných v osadách na okupovaném území na palestinském Západním břehu. Právní předpis, který odpůrci patrně napadnou u nejvyššího soudu, de facto vyvlastňuje soukromou půdu patřící Palestincům bez ohledu na jejich názor, uvedla agentura AP.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Výstavba obytných domů v židovské osadě Ramot

Článek

Zákon je dalším ze vstřícných kroků směrem k budování osad, které vláda premiéra Benjamina Netanjahua učinila po nástupu nového amerického prezidenta Donalda Trumpa do úřadu.

Parlament přijal zákon poměrem hlasů 60 ku 52. Původní palestinští majitelé pozemků podle textu normy dostanou odškodné buď ve formě peněz, nebo ve formě půdy bez ohledu na to, zda své parcely postoupili dobrovolně či ne.

Bílý dům minulý týden ve čtvrtek varoval Izrael kvůli plánům další výstavby na okupovaných palestinských územích. Mluvčí prezidenta Donalda Trumpa Sean Spicer varoval, že to ohrožuje mír. Současně ale dvojznačně dodal, že Washington nemá žádný „oficiální postoj ohledně osadnické aktivity“. [celá zpráva]

Izraelské ministerstvo obrany prvního února totiž oznámilo plán výstavby dalších 3000 bytových jednotek na okupovaném Západním břehu Jordánu. Od nástupu amerického prezidenta Donalda Trumpa je to už třetí oznámený plán výstavby na palestinských územích. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám