Hlavní obsah

Znásilnění a vražda studentky v Německu přiživily debatu o nezletilých běžencích

– Freiburg
DPA, mcm

Sedmnáctiletý afghánský běženec, který je podezřelý z vraždy 19leté studentky v německém Freiburgu, odmítá vypovídat. V zemi mezitím sílí debata o nezletilých migrantech, kteří jako tento Afghánec přišli do země loni bez doprovodu dospělých.

Foto: Profimedia.cz

Maria Ladenburgerová

Článek

Mladík je od pátku ve vazbě, policie ho podezírá, že v polovině října znásilnil oběť, která se v noci vracela domů z večírku. Mrtvola byla druhý den nalezena v řece. Není zatím jasné, zda dívku vrah rovnou utopil, nebo ji do řeky hodil v bezvědomí se stejným následkem.

Studentka se přitom podílela na pomoci pro uprchlíky. Mluvčí vlády s ohledem na vzedmuté emoce prohlásil: „Nesmíme ale zapomenout, že mluvíme o možném činu jednoho afghánského uprchlíka, ne o celé skupině lidí, kteří jsou stejně jako on Afghánci nebo uprchlíci.“

Foto: Patrick Seeger, ČTK/AP

Místo, kde bylo nalezeno tělo mrtvé studentky

Do diskuse se zapojil i vicekancléř a šéf soc. dem. SPD Sigmar Gabriel, podle nějž se „takové odporné vraždy vyskytovaly ještě předtím, než k nám přišel první uprchlík z Afghánistánu nebo ze Sýrie“.

Na internetu vyvolalo ovšem zatčení Afghánce bouřlivé diskuse o uprchlické „vítací“ politice kancléřky. Kritický byl i exstarosta čtvrti Berlin-Neukölln Heinz Buschkowsky z SPD, který prohlásil: „Pachatelé jsou z brutálně patriarchálních společností a vůči ženám se chovají, jako by jim byly k dispozici.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám