Hlavní obsah

Na Slovensku startuje šrotovné na elektromobily a hybridní vozidla

– Bratislava
Právo, ivi

Od pátku se mohou na Slovensku přihlásit zájemci o tzv. šrotovné na elektromobily a hybridní vozidla. Státní finanční příspěvek na nový automobil na elektrický pohon dosáhne 5000 eur (135 tisíc korun) a v případě hybridů 3000 eur (81 tisíc korun).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Slovenské ministerstvo hospodářství informovalo, že stát a svaz automobilového průmyslu na šrotovné vyčlenily přes 5,2 miliónu eur (přes 140 miliónů korun). Dotace se tak bude vztahovat přibližně na tisíc vozidel.

Program mohou využít občané, podnikatelé, města i obce. Přímo při koupi nového vozidla dostane zájemce jen část příspěvku, zbytek mu bude vyplacen v průběhu dvou let od registrace vozidla.

„Je to první vážný a konkrétní krok na podporu elektromobility na Slovensku. Inspirovali jsme se známým projektem šrotovného a chceme dostat na naše silnice více elektromobilů,“ uvedl slovenský ministr hospodářství Peter Žiga.

O příspěvek bude možné požádat přímo u prodejce. Projekt se týká osobních a malých nákladních automobilů.

Vysoká cena a nedostatek nabíjecích stanic

V současnosti je na Slovensku registrována necelá tisícovka elektromobilů a hybridů. Překážkou pro to, aby jich bylo víc, je především vysoká cena, nejlevnější vůz vyjde na 25 tisíc eur (zhruba 680 tisíc korun), dojezd a nedostatečná síť nabíjeních stanic.

Slovensko už delší dobu zvýhodňuje majitele ekologických automobilů tím, že nemusí platit registrační daň.

Anketa

Koupili byste si elektromobil nebo hybridní automobil, kdyby vám na něj stát přispěl prostřednictvím šrotovného?
Ano
57,8 %
Ne
42,2 %
Celkem hlasovalo 3641 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám