Hlavní obsah

Ne Trumpovi, ne Ku-klux-klanu! Nespokojení Američané vyšli do ulic

New York
Aktualizováno

Na protest proti zvolení Donalda Trumpa prezidentem vyšly do ulic tisíce lidí. Demonstrovali v Atlantě, Filadelfii, Austinu, Bostonu, Portlandu, San Francisku, Seattlu i Washingtonu, uvedla televize CNN. V New Yorku protestovalo před Trumpovým mrakodrapem Trump Tower až pět tisíc lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Protesty proti Trumpovi v KaliforniiVideo: AP

 
Článek

„Trumpa ne, ne Ku-klux-klanu, žádný fašismus v USA,“ skandovali lidé v Portlandu.

Protesty zasáhly převážně velká města se smíšeným obyvatelstvem a silnou demokratickou voličskou základnou. Lidem se nelíbí, že se jejich prezidentem stal člověk, který je v kampani urážel a hrál na strunu bílého nacionalismu.

„Nelze to zastavit, jestliže je Donald Trump prezidentem. Fajn. Pak to ale musí být tak, že bude naslouchat,“ řekla CNN osmnáctiletá demonstrantka v Los Angeles, která v ruce držela transparent s nápisem: Nenávist nevyhraje.

„Lidé jsou naštvaní ne jenom kvůli výsledkům voleb, ale také kvůli Trumpově rétorice,“ potvrdila jedna organizátorka protestu v Berkeley.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Lidé protestují v Los Angeles.

Místy však byly protesty násilné. Demonstranti zapalovali ohně nejen v San Francisku, kde hořela auta, ale i v Oaklandu, kde se podle policie shromáždilo až 6000 demonstrantů.

Foto: Noah Berger, Reuters

Demonstrant v kalifornském Oaklandu protestuje proti zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem.

V Chicagu kráčel průvod dlouhý půl druhého kilometru po silnici v pruhu vyhrazeném pro autobusy směrem k Trumpově budově Trump Tower. Až pět tisíc lidí se vydalo k Trumpově ústředí na newyorském Manhattanu. V Austinu dav zablokoval dálnici.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám