Hlavní obsah

Nejmladšímu polskému vysokoškolákovi je osm, nejstaršímu 83

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozdíl mezi nejmladším a nejstarším vysokoškolákem v Polsku je úctyhodných 75 let. Zatímco benjamínek Kamil Wroňski zahájil studia na Politechnické univerzitě v Lublině v osmi letech, 83letý Edward Bielecki je již ve čtvrtém ročníku vysoké školy Politechnika Koszalin a za rok bude promovat.

Článek

Osmiletý student, který pochází z východopolského Lublina, je považován už od narození za zázračné dítě. Když mu byl sotva rok, plynule prý komunikoval s okolím. Když se jeho vrstevníci učili ve školce počítat do pěti, on už násobil osmi- i čtyřciferná čísla.

„Nebyly mu ani tři roky, když samostatně vytvořil fungujícího robota z kostek lega obohaceného o elektronické prvky,“ říká o něm jeho otec Patrik. Ačkoli sám má technické vzdělání, nestačil prý chlapci odpovídat na stále náročnější otázky.

Jeden z deseti miliónů

Kamilovy znalosti z matematiky, fyziky, mechaniky a informatiky jsou podle polských médií na akademické úrovni. Dokáže vytvářet komplikované počítačové programy.

„Géniové, jako je on, přicházejí na svět jen zřídka, možná je jedno z deseti miliónů narozených dětí,“ řekl listu Gazeta Wyborcza profesor Pawel Droždziel, proděkan fakulty mechaniky, kde chlapec studuje v prvním ročníku. Zároveň dodal, že škola nikdy neměla tak mladého studenta, a proto mu věnuje zvýšenou pozornost.

Protože školský systém nedovoluje vynechat základní stupeň vzdělání, Kamil navštěvuje i třetí ročník základní školy v Lublinu. Tam se učí hlavně humanitním předmětům.

Věk není překážkou

„V prvním a druhém ročníku základní školy prezentoval takové matematické vědomosti, že bylo neúnosné, aby navštěvoval tyto předměty i ve škole,“ popisuje situaci ředitel školy Józef Piskor. Podle něj rodiče na návrh školy nechali posoudit inteligenci dítěte na základě psychotestů a ukázalo se, že výrazně překračuje jejich rámec.

Opakem nejmladšího polského vysokoškoláka je Edward Bielecki, který studuje v předposledním ročníku europeistiky na Politechnice Koszalin. Podle ústavy má právo na vzdělání v Polsku každý občan a ani vyšší věk není překážkou.

Většina jeho spolužáků jsou však mladí lidé ve věku 22 až 23 let, kteří jsou stejně staří jako jeho vnuci. Ti zase studují vysokou školu ve Varšavě. „Spolužáci mě mezi sebe přijali normálně. Noční život s nimi nevedu, ale na skleničku po úspěšné zkoušce chodíme společně,“ přiznal student senior.

V mládí Bielecki vystudoval geologii a celý život pak jako geolog také pracoval. Nyní si však chce rozšířit vzdělání v oblasti dějin či zeměpisu. „Dělám to proto, abych lépe pochopil současný svět a změny, které se v něm odehrávají. Moudrost navíc není jen to, co už víme, ale také to, co vědět chceme,“ řekl pro portál onet.pl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám