Hlavní obsah

Tetovací barvy mohou vyvolat rakovinu

Právo, mcm

Tolik módní a stále rozšířenější tetování není bez vážných rizik – alespoň tak zní varování evropských expertů. Ti se zaměřili na látky, které tatéři množstvím vpichů vpravují klientům hluboko do pokožky. Vzhledem k hojně užívaným a neregulovaným barvivům totiž nelze vyloučit nebezpečí – chemikálie v barvách nesou riziko různých mutací lidské pokožky, vedoucích k rakovině.

Foto: Profimedia.cz

Tetování je v dnešní době obrovským fenoménem. Ilustrační foto.

Článek

Podle britského listu The Independent na to nyní upozornila Evropská chemická agentura (ECHA), která se chystá zveřejnit seznam chemikálií v barvivech používaných při tetování. Zároveň zkoumá, která z nich by měla být zakázána.

„Mnoho zpráv ukazuje, že velké obavy budí složení barev používaných k tetování. Největší znepokojení vyvolávají alergie a možné rakovinné projevy, za něž mohou jedovaté látky v barvách,“ shrnula agentura.

Dvacetina lidí má komplikace

Odvolává se na studii, podle níž trpí komplikacemi spojenými s tetováním asi dvacetina lidí, kteří si nechají kůži ozdobit tetovanými ornamenty. Jak doplnil list The Daily Mail, mezi nejčastější komplikace patří alergické reakce různé intenzity či dlouholeté svrbění. Barvy mohou mít vliv také na plodnost a vývoj plodu.

Agentura navíc varovala, že největší nebezpečí při tetování skýtá červená barva, protože obsahuje jedovatou rtuť. Toxiny z ní se podle studie vědců z britské Bradford University tělem absorbují a mohou způsobovat rakovinu.

Červená barva je také nejčastěji spojována se vznikem otoků a se zvýšenou bolestivost ran po vpichu. Rizika se však skrývají rovněž v modré, zelené, černé nachové, které mohou na kůži vyvolat tzv. granulomatózní zánět, který je problémový hlavně tím, že je chronický.

Dermatologickou hrozbou je také hena

Britská zdravotní služba NHS zase varovala před používáním černé čili tzv. neutrální heny. Na rozdíl od pravé přírodní heny, která má hnědočervený odstín, umožňuje upravená „neutrální hena“ dosáhnout mimořádně tmavého efektu kresby.

Tmavosti se ale dosahuje přidáním chemických barviv „tak silných a jedovatých, že jejich použití na kůži je nezákonné“, upozornili britští zdravotníci. „Člověku to může na těle zanechat jizvy na celý život a vystavit ho riziku nebezpečné alergické reakce,“ tvrdí NHS.

Barvy používané k tetování zatím nepodléhají v rámci EU obecně žádné regulaci, a tedy ani dermatologické kontrole. Jen v případě, že se zpětně zjistí problém s nějakou škodlivinou, je používání závadného barviva následně zakázáno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám