Hlavní obsah

Iráčané z ČR dostali v Německu časově omezený církevní azyl

Sedmnácti iráckým křesťanům, kteří se po odmítnutí standardní žádosti o azyl měli vrátit z Německa do Česka, poskytla azyl Evangelická jednota bratrská v německé obci Herrnhut. V pondělí o tom na svých webových stránkách informoval deník Sächsische Zeitung.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Skupina Iráčanů po příletu do Prahy letos v únoru

Článek

Církevní společenství působící nedaleko Zhořelce se k tomuto kroku rozhodlo, protože podle něj hrozí křesťanům deportace do Iráku, kde by byl jejich život v ohrožení.

Podle informací Českého rozhlasu mohou německé církve udělit azyl běžencům na časově omezenou dobu, pokud by případná deportace znamenala ohrožení jejich života. Během této doby musejí úřady znovu přezkoumat standardní žádost o azyl.

Sedmnáctičlenná irácká rodina se do Česka dostala v únoru v rámci projektu pomoci křesťanům, kterým v krizové oblasti hrozilo kvůli jejich víře pronásledování.

Údajná nevděčnost 

Iráčané však později odcestovali do Saska, protože tvrdili, že se v Česku necítili být vítaní. V Sasku požádali o azyl, německé úřady však žádost odmítly a nařídily jejich návrat do Česka.

Podle Evangelické jednoty bratrské dostali Iráčané z Česka signály, že budou po návratu odsunuti do Iráku pro svou „údajnou nevděčnost”.

„Deportace zpět do Iráku by pro členy této uvědomělé pravoslavně křesťanské rodiny mohla znamenat dlouhé vězení, mučení nebo dokonce smrt,” uvedla Evangelická jednota bratrská. Proto skupině před týdnem nabídla církevní azyl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám