Hlavní obsah

Belgický premiér a jeho rodina v nebezpečí, dostali policejní ochranu

Právo, Kateřina Farná, Brusel
Brusel
Aktualizováno

Kvůli teroristickým hrozbám byla v pátek belgickému premiérovi Charlesi Michelovi, dalším třem vrcholným politikům a jejich rodinám přidělena zvýšená policejní ochrana. Zprávu přinesl list Het Nieuwsblad s odkazem na vyšetřování. Stupeň teroristické hrozby zatím v Belgii zvýšen nebyl.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Policejní hlídka v Bruselu

Článek

Podle informací, které získala tajná služba, premiérovi a třem ministrům federální vlády hrozilo reálné nebezpečí od ozbrojených teroristických syrských buněk.

Premiér Charles Michel, ministr zahraničí Didier Reynders, ministr vnitra Jan Jambon a ministr spravedlnosti Koen Geens museli podle vlámských novin v pátek neprodleně kontaktovat své nebližší, aby předali policii informace, kde se zrovna nacházejí. Místní ozbrojené složky pak zajistily jejich ochranu – v jednom z případů se jednalo o třicet lidí – a odvedly je do bezpečí.

Foto: Profimedia.cz

Belgický premiér Charles Michel

Policejní dohled by měl trvat minimálně jeden týden, další informace Koordinační orgán pro analyzování hrozeb (L'Organe de coordination pour l'analyse de la menace - OCAM, pozn. red.) neposkytl. Jen to, že v sobotu se sejde krizový tým.

Policejní akce na ochranu belgických politiků souvisí s páteční noční razií, při níž bylo na několika místech po celé Belgii – Brusel nevyjímaje – zadrženo v souvislosti s plánovanými teroristickými útoky přes čtyřicet osob.

Do vazby se dostalo dvanáct podezřelých. Jejich totožnost není známá, belgická média mimo jiné spekulují o 31letém muži z okolí Brahima El Bakraouie, teroristy, který se odpálil na bruselském letišti Zaventem. Měl by být jeho kamarádem z dětství.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám