Hlavní obsah

Ještě jsem nikdy neměl klepeta na rukách. Řidič autobusu s Iráčany popsal zadržení v Německu

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Němečtí policisté na irácké migranty mířící z Okrouhlíku u Jihlavy do Německa pohlíželi jako na lidi bez povolení ke vstupu do Německa. Tvrdí to řidič autobusu, který je převážel. Podle něj ho s kolegou brali jako převaděče, nasadili jim pouta a celou skupinu zadrželi. Informoval o tom Český rozhlas, kterému jeden ze dvou řidičů poskytl rozhovor. V neděli odpoledne byli řidiči propuštěni.

BEZ KOMENTÁŘE: Zadržení autobusu s Iráčany v NěmeckuVideo: Prima FTV

 
Článek

„Normálně nás zavřeli,“ vylíčil na parkovišti u hranic v Německu řidič reportérovi Českého rozhlasu.

Noc prý strávil v nějakém městečku, kde přesně, neví. „To bylo v noci, takže ani nevím, kde jsme byli, ale bylo to normálně klasicky – dostali jsme želízka a prohlídka, jak kdybychom někoho…,“ popsal. „Ještě jsem nikdy neměl klepeta na rukách,“ dodal.

Brali ho jako převaděče

Němečtí policisté podle něj řidičům i cestujícím sebrali doklady a telefony, údajně kvůli vyšetřování. Iráčany, na něž v době rozhovoru čekal, prý nejspíš poveze zase zpátky do Česka, asi zase k Jihlavě. „Musí to být tam, odkud přijeli. Oni nemají povolení do Německa, takže tady je berou jako za nežádoucí, a tím pádem my jsme tedy byli jako za převaděče,“ řekl rozhlasu řidič.

V neděli odpoledne oznámila Vendula Hustáková z firmy Husták - autobusová doprava, která Iráčany do Německa převážela, že řidiči byli propuštěni. "Doufám, že nám nic nehrozí, protože z naší strany nikdo nic neprovedl. Všechno bylo naprosto v pořádku," řekla ČTK.

"Podle posledních informací naše řidiče propustili, a kluci teď jedou na služebnu pro ty Iráčany," dodala. Později však mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová upřesnila, že uprchlíci se z Německa vrátí až v pondělí a budou umístěni do detenčního zařízení.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Na snímku pohled do prostoru bývalého hraničního přechodu s Německem v Petrovicích na Ústecku, kde má údajně dojít k předání uprchlíků zpět do ČR.

Skupina 25 křesťanských uprchlíků z Iráku v Česku pobývala díky Nadačnímu fondu Generace 21. Odmítli však azyl a v sobotu se vydali autobusem, který si objednali u soukromé firmy, do Německa.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) požádal policii, aby využila všech prostředků k vrácení těchto pětadvaceti uprchlíků zpátky do Iráku. [celá zpráva]

Přesídlení Iráčanů do Česka organizoval Nadační fond Generace 21. Plánovalo se, že přijede 153 Iráčanů. Ministr Chovanec ale program pozastavil. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám