Hlavní obsah

Íránec vydaný z ČR utekl v Americe z vězení

– Washington • Aktualizováno

Americká policie pátrá po trojici nebezpečných vězňů, kteří v pátek uprchli z věznice v jižní Kalifornii. Jedním z nich je Íránec Hosejn Najerí, kterého předloni vydaly do USA české úřady po jeho zadržení v Praze. Vězňům se podařilo prořezat ocelové mříže a utéci z přísně střeženého zařízení jako prvním za dvě desetiletí, uvedl podle agentury AP místní šerif.

Foto: Šerif okresu Orange

Tři vězni na útěku (Najerí vlevo)

Článek

Najerí a jeho dva spoluvězni měli podle šerifa okresu Orange Jeffa Hallocka dobře promyšlený plán. Nejprve prořezali více než centimetr silné ocelové mříže, poté se skrz potrubí dostali na nehlídanou část střechy věznice, odkud pomocí improvizovaného provazu sešplhali dolů.

Naposledy byli ve věznici Santa Ana asi 60 kilometrů jihovýchodně od Los Angeles viděni během pátečního ranního počítání vězňů a na jejich zmizení se přišlo až 15 hodin poté při večerní evidenci. Podle Hallocka není jasné, zda jsou ozbrojeni, každopádně jsou však velmi nebezpeční.

Brutální gangster

Sedmatřicetiletý Najerí byl uvězněn kvůli údajnému dvojnásobnému únosu pro výkupné, mučení, vážnému zmrzačení a vloupání. Česká policie jej na základě mezinárodního zatykače zadržela v listopadu 2013 na pražském Letišti Václava Havla, přes něž se snažil dostat z Íránu do Španělska za svými příbuznými.

Policie zadržela ve spolupráci s FBI v Praze hledaného mužeVideo: Policie ČR

Najerí podle policie se svými kumpány v říjnu 2012 vnikl do specializované lékárny v kalifornském městě Newport Beach, v níž se prodává marihuana pro lékařské účely. Když nenalezli peníze, odvezli prý lékárníka a jeho přítelkyni do pouště. Cestou prý muže mučili a chtěli po něm milión dolarů. Když jim neprozradil, kde má hotovost, poleptali ho bělicím roztokem a poté mu amputovali penis.

Dalším z uprchlých vězňů je dvacetiletý Jonathan Tieu obviněný z vraždy a pokusu o vraždu a třiačtyřicetiletý Bac Duong čelící obvinění z pokusu o vraždu a útoku střelnou zbraní.

Reklama

Související články

Soud v Praze vydal brutálního Íránce do USA

Městský soud v Praze rozhodl ve středu o vydání íránského únosce Hosejna Najerího do USA. Toho loni v listopadu zadrželi čeští policisté ve spolupráci s FBI na...

Výběr článků

Načítám