Hlavní obsah

Putin hrozí, že v Sýrii může nasadit ještě více armády

– Moskva • Aktualizováno

Ruská armáda v Sýrii nevyužila všech svých možností a v případě nutnosti by mohla nasadit „více vojenských prostředků”. Řekl to ruský prezident Vladimir Putin.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Šéf Kremlu Vladimir Putin

Článek

„Vidíme, jak naši piloti a zpravodajci účinně koordinují svou práci s různými složkami - s armádou, námořnictvem a letectvem, jak používají ty nejmodernější zbraně,” uvedl Putin, jehož citují ruské tiskové agentury. „Chci zdůraznit, že to zdaleka nejsou všechny naše možnosti. Máme více vojenských prostředků. A použijeme je, bude-li to nutné,” dodal šéf Kremlu.

Rusko vede intenzivní nálety v Sýrii od 30. září, namířeny jsou proti ozbrojeným opozičním skupinám. Západ ale Moskvu kritizuje, že její údery směřují na bašty opozice vůči režimu prezidenta Bašára Asada a méně na radikály z hnutí Islámský stát (IS).

Putin rovněž v novém televizním dokumentu, který má být odvysílán v neděli, podle tiskových agentur prohlásil, že Moskva dokáže snadno spolupracovat se všemi stranami v úsilí o urovnání syrského konfliktu včetně USA a Asada.

„Pokud jde o syrskou krizi, je pro nás snadné spolupracovat jak s prezidentem Asadem, tak s americkou stranou. Nedávno jsem o tom hovořil s (americkým) prezidentem (Barackem) Obamou a s našimi přáteli ze Saúdské Arábie a dalších arabských zemí,” prohlásil Putin.

K tureckému režimu: Nic není věčné

V nedělním dokumentu Putin také prohlásí, že Rusko nemá v úmyslu poškozovat vztahy s tureckým lidem. Šéf Kremlu dá podle ruských médií však zároveň najevo, že vztahy s Ankarou se za současného tureckého vedení nezlepší.

Rusko-turecké vztahy jsou na bodu mrazu od listopadu, kdy turecké stíhačky sestřelily nad syrsko-tureckou hranicí ruský bombardér. Ankara tvrdí, že stroj narušil turecký vzdušný prostor. Moskva to popírá, v reakci na incident zavedla protiturecké sankce a obvinila Ankaru z podpory teroristického hnutí Islámský stát (IS). Ankara podle Moskvy obchoduje s ropou, která se těží v oblastech, jež IS ovládá.

"Chci zopakovat následující: Turecký lid považujeme za spřátelený národ a vztahy zejména s tureckým lidem nechceme kazit," citují agentury Putina. Pokud však jde o současný turecký režim v čele s prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem, poznamenal Putin, ze "nic není věčné".

Reklama

Výběr článků

Načítám