Hlavní obsah

Východoněmecké hnědouhelné doly chce koupit Greenpeace

– Berlín

Mezinárodní ekologická organizace Greenpeace se nečekaně přihlásila do výběrového řízení na koupi hnědouhelných povrchových dolů ve východním Německu. Doly prodává švédská státní společnost Vattenfall. Ekologové tak chtějí zajistit, že uhlí zůstane v zemi. Zájem o doly v minulosti projevily rovněž české firmy ČEZ a EPH, termín pro podání přihlášek uplynul v úterý.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Se společností Vattenfall budeme o koupi vážně jednat," citovala programovou ředitelku švédské kanceláře Greenpeace Anniku Jacobsonovou agentura DPA.

Koncern Vattenfall patří plně švédskému státu a už delší dobu chce opustit těžbu hnědého uhlí v historické oblasti Lužice. Vattenfall nyní ve spolkových zemích Sasko a Braniborsko provozuje pět uhelných dolů a tři elektrárny. Dohromady dává práci 8000 lidí a obstarává deset procent výroby elektřiny v Německu.

Uhlí musí zůstat pod zemí

"Švédská vláda si nemůže dovolit prodat důl firmě, která bude pokračovat v pálení tak obrovského množství uhlí. To si Švédsko nemůže před blížící se světovou konferencí o klimatu v Paříži dovolit. Vattenfall a švédská vláda musejí přijmout zodpovědnost i za emise, které se vypouštějí mimo hranice vlastního státu. Jestliže tak neučiní, je řada na nás. Uhlí musí zůstat pod zemí," citovala Jacobsonovou česká pobočka Greenpeace.

Zájem Greenpeace by ale mohl ztroskotat na finančních možnostech organizace. "Nebereme to vážně," řekl šéf uhelné divize Vattenfallu Rüdiger Siebers.

Výroba elektrické energie z hnědého uhlí je považována za dosluhující technologii. Na druhou stranu ale bude pravděpodobně ještě po desetiletí nutná k zajištění energetické bezpečnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám