Hlavní obsah

Saúdský princ čelí kritice za obří párty v ostrovním resortu miliardáře Šmejce

Právo, rm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třicetiletý ministr obrany Saúdské Arábie, princ Muhammad bin Salmán, je už několik týdnů pod palbou – údajně nezvládá válku v Jemenu, je zbrklý a nestačí na vysoký úřad. Britský nedělník The Sunday Times s odvoláním na palácové zdroje o víkendu přidal další vroubek: Muhammad bin Salmán v červnu utratil v přepočtu 194 miliónů korun v soukromém letovisku na ostrově Velaa na Maledivách, které vlastní český miliardář Jiří Šmejc.

Foto: Profimedia.cz

Princ Muhammad bin Salmán

Článek

Saúdské zdroje ani resort sice obvinění nekomentovaly, ale údajně šlo o „megapárty“, na níž pro princovo pobavení vystoupily hvězdy světové pop-music. V anglicky psaném otevřeném dopise, který koluje v těchto dnech v Rijádu, princovi vytýkají především to, že se bavil v době, kdy saúdští vojáci umírali ve službě.

Podle nedělníku jde o narážku na operaci Rozhodující bouře, která začala letos 25. března bombardováním Jemenu saúdskými silami poté, co šíitští Húsiové podporovaní Íránem sesadili jemenského prezidenta. Konflikt si už vyžádal 4900 obětí, z toho 2200 civilistů.

Kritikům prince vadí i to, že jej propaganda označuje za „hrdinného generála“. „To možná udělá dojem na generaci odkojenou počítačovými hrami, ale každý rozumný člověk ví, že válka je tragédie,“ stojí v dopise. Podle listu je autora třeba hledat v tzv. Hnutí svobodných princů, které od konce 50. let usiluje o reformu monarchie.

Reklama

Výběr článků

Načítám