Hlavní obsah

Falešný bin Ládin stál v Aténách blízko Blaira

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Bezpečnostní opatření na olympijských hrách v Aténách jsou podle Sunday Mirror tak špatná, že by mohla být splněným snem teroristů. Reportér britského bulvárního listu Bob Graham, který bez problémů získal na falešné doklady místo řidiče, prý bez povšimnutí položil na různá místa tři podezřelé balíčky.

Článek

K hlavnímu Olympijskému stadiónu prošel novinář s akreditací na jména Michael Mouse a Robert bin Ládin. Při pátečním slavnostním zahájení se dostal i do blízkosti předních světových politiků včetně britského premiéra Tonyho Blaira.

Řecká vláda, která za bezpečnostní opatření utratila rekordních 1,2 miliardy dolarů, se proti reportáži rozhořčeně ohradila. List prý porušil veškerá etická pravidla.

Počet lidí, kteří dohlížejí na bezpečnost olympijských her, převyšuje množství startujících sportovců v poměru 7:1. Náklady na opatření jsou čtyřikrát vyšší než na předchozích hrách v Sydney. "Bezpečnost je ostudná. Hry jsou jako splnění všech teroristových snů," uvedl Graham v oficiálním prohlášení listu.

Dvacet metrů od Blaira

Řeckého ministra veřejného pořádku Jorgose Vulgarakise reportáž rozčílila. Článek byl podle něho těžkou ranou žurnalistice, principům objektivity a zodpovědného zpravodajství. "Doporučil bych panu Grahamovi, aby četl méně detektivních románů," řekl Vulgarakis.

Sunday Mirror začal na reportáži pracovat před pěti týdny, když Graham požádal o místo řidiče u jedné britské dodavatelské firmy. Nikdo ho prý nijak neprověřoval ani nevyžadoval žádná doporučení z předchozího místa. Bez přijímacího pohovoru okamžitě dostal akreditaci, která ho opravňovala ke vstupu do přísně střežené zóny v okolí Olympijského stadiónu.

"Naše vyšetřování ukázalo, že životy sportovců a diváků byly vystaveny nebezpečí kvůli nedostatečným bezpečnostním opatřením," tvrdí Sunday Mirror s tím, že reportér se dostal k premiéru Blairovi na vzdálenost 20 metrů.

Ve čtvrtek položil u stadiónu tři balíčky, které obsahovaly součástky jako bomba. "V balíčcích byly plátky šedé plastické hmoty, baterie a cívky drátu," napsal Sunday Mirror s tím, že ani jeden z nich nikdo při rutinních bezpečnostních kontrolách nenašel. Nikdo ani důkladně neprohledal Grahamovo auto, s nímž jezdil do hlídané zóny.

Anketa

Jsou podle vás bezpečnostní opatření na LOH v Aténách dostatečná?
Ano
35,4 %
Ne
64,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 926 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám