Hlavní obsah

Krveprolití v tádžickém Dušanbe uzavřelo americké velvyslanectví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Skupina neznámých ozbrojenců napadla v tádžickém Dušanbe policejní služebnu. Zabila čtyři policisty a jednoho zranila. Při dalších dvou útocích byli na jiném místě ve městě zabiti ještě čtyři policisté. Současně bylo zabito devět útočníků.

Foto: Profimedia.cz

Prezident Tádžikistánu Imomali Rachmon

Článek

V Dušanbe podle tádžických médií panuje napětí, velvyslanectví USA oznámilo, že přepadení mohou být „předzvěstí dalších násilných aktů”. Ambasáda proto zůstane uzavřena a jejím pracovníkům bylo doporučeno nevycházet.

Za útoky na policisty podle tádžické agentury Avesta stojí jeden z bývalých velitelů tádžické islamistické opozice, která bojovala proti režimu prezidenta Imomali Rachmona během občanské války v letech 1992–1995. Po krvavé válce bylo v roce 1997 dojednáno příměří, v jehož rámci řada opozičních vůdců získala vysoké posty ve státních strukturách včetně ministerstev obrany a vnitra.

Velvyslanectví USA v naléhavé informaci doporučilo americkým občanům v Tádžikistánu, aby zachovávali krajní obezřetnost. „I když pozadí incidentů není jasné, nelze vyloučit, že jsou předzvěstí nových násilných aktů. Velvyslanectví zůstává uzavřeno, jeho spolupracovníkům je doporučeno nevycházet," uvedla ambasáda. Město je podle agentury Avesta prakticky obklíčeno policií a na výpadovkách hlídkují nebývale silné policejní oddíly.

Rachmonova kancelář oznámila, že prezident za „spáchané zločiny" zbavil funkce náměstka ministra obrany Abdulhalíma Nazár-zadeho.

Prezident se drží u moci už přes dvacet let, silnou finanční a vojenskou podporu mu poskytuje Rusko. Režim čelí značnému tlaku islamistů ze sousedního Afghánistánu, přes tádžické území vedou trasy pašeráků zbraní a drog.

Reklama

Výběr článků

Načítám