Hlavní obsah

Desetitisíce Evropanů včetně Čechů demonstrovaly proti dohodě EU a USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desetitisíce lidí v řadě evropských zemích protestovaly proti připravované obchodní dohodě mezi Evropskou unií a Spojenými státy známé jako Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP). Jedny z nejpočetnějších demonstrací se odehrály v Německu, kam bylo podle protiglobalizačního hnutí Attac svoláno 230 ze zhruba 750 protestních akcí. Terčem protestů jsou vedle TTIP i chystané dohody s Kanadou označovaná jako CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement) a smlouva o službách s USA TiSA (Trade in Services Agreement).

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Předseda Evropské komiseJean-Claude Juncker

Článek

Kritici připravovaných dohod tvrdí, že Evropa bude v zájmu smluv muset ustoupit ze svých standardů chránících spotřebitele, životní prostředí i sociální výdobytky. „Je tady dost velké riziko, že TTIP omezí naše demokratická práva. V budoucnu tak budou mít koncerny ještě větší vliv na vznik zákonů,” prohlásil v rozhovoru na německé rozhlasové stanici NDR Info Thilo Bode z neziskové organizace foodwatch, která sleduje praktiky v potravinářském průmyslu.

Hnutí Attac uvedlo, že protesty byly svolány do 45 zemí, mimo jiné i do České republiky. V Praze se demonstrace zúčastnilo podle odhadů policie asi 400 lidí. Obdobný počet demonstrantů se sešel také v Polsku. V Německu ale protesty podpořilo mnohonásobně více lidí.

Baštou německých demonstrací se stal bavorský Mnichov, kde se podle svolavatelů sešlo na 20 000 lidí. Policie však uváděla jen několik tisícovek. V Kolíně nad Rýnem jich bylo několik set, ve Stuttgartu policie napočítala asi tisícovku odpůrců. Asi 2000 lidí demonstrovalo v Lipsku a několik set v centru Berlína, kde demonstranti vytvořili lidský řetěz. Podle policie protestovalo v Berlíně asi 600 lidí, odhady organizátorů byly zhruba dvojnásobné. Další protestní akce byly ohlášeny například v Drážďanech, Brémách či Düsseldorfu.

Překážky obchodu mezi EU a USA

Podle portálu globaltradeday.org, který demonstrace sleduje, byly obdobné akce svolány například i v Rakousku, Slovensku, Francii, Španělsku, Británii či ve skandinávských zemích a také v USA či Kanadě. V Rakousku organizátoři akce uvedli, že proti TTIP protestovalo 22 000 lidí. Ve Vídni jich podle policie bylo zhruba 6000.

Američtí a unijní diplomaté se mezitím připravují na deváté kolo jednání o TTIP, které začne v USA v pondělí. Smlouva by měla odstranit zbývající překážky v obchodování mezi EU a USA a vytvořit největší zónu volného obchodu na světě. Její zastánci tvrdí, že oběma stranám přinese zrychlení hospodářského růstu.

Reklama

Výběr článků

Načítám