Hlavní obsah

Pátrací týmy našly čtyři části indonéského letounu AirAsia

– Jakarta

Pátrací týmy nalezly v Jávském moři s největší pravděpodobností čtyři velké části indonéského letounu, který se minulou neděli zřítil poblíž ostrova Borneo se 162 lidmi na palubě. Oznámil to šéf indonéského pátracího týmu Bambang Soelistyo. Podle první předběžné zprávy indonéských meteorologů bylo hlavní příčinou pádu letadla špatné počasí. Stroj údajně vletěl do bouře.

Foto: Adek Berry, Reuters

Indonéští námořníci vyzvedávají z Jávského moře ostatky obětí z letu QZ8501.

Článek

Z lidí na palubě letounu společnosti AirAsia se podle dosavadních informací nikdo nezachránil, do pátku se podařilo z moře vytáhnout 30 těl obětí. Indonéské úřady rovněž oznámily, že společnost nejspíš porušila podmínky své licence. Nyní budou prověřovat její letový řád, letoun totiž před týdnem údajně neměl vůbec letět.

„Nalezli jsme čtyři velké části letadla, které hledáme,” řekl Soelistyo novinářům v Jakartě. Jeden z objektů byl objeven již během noci a další tři, z nich největší měří okolo 18 metrů, pak během dneška. Kvůli špatné viditelnosti ale tyto předměty nebylo možné pod hladinou vyfotografovat. Viditelnost byla prý pouhé dva metry. Potápěči, včetně několika ruských odborníků, kteří na místo dorazili, budou moci trosky prozkoumat až v neděli v případě, že se počasí vylepší, uvedli indonéští představitelé.

Indonéská meteorologická agentura BMKG zveřejnila předběžnou analýzu povětrnostních podmínek, které v době pádu v oblasti panovaly. Ve své zprávě uvedla, že stroj nejspíš vletěl do bouřkových mraků. Na letadle se pak vytvořila námraza a došlo k poškození motorů, citoval ze zprávy singapurský deník The Straits Times. Satelitní snímky naznačily, že teploty se v dráze letu pohybovaly kolem minus 80 až minus 85 stupňů Celsia. Jak nicméně agentura rovněž sdělila, nejde o konečný závěr vyšetřování.

„Je to jen jedna analýza toho, co se mohlo přihodit na základě dostupných meteorologických dat. Není to konečné stanovisko o příčině nehody,” uvedla BMKG.

Společnosti možná odeberou licenci

Indonéské úřady předtím sdělily, že oblast pátrání rozšířily a pátrací letouny mohly ráno využít nakrátko zlepšeného počasí. Podle pátracího týmu se vrtulníky začaly zaměřovat na jižní pobřeží Bornea. Speciální mnohonárodní tým vybavený akustickým zařízením stále pátrá i po černých skříňkách ze zříceného airbusu A320-200, který letěl z indonéského města Surabaja do Singapuru.

Indonéské ministerstvo dopravy v sobotu oznámilo, že prověří všechny lety společnosti AirAsia. Podle ministerstva je možné, že by společnosti mohla být odebrána licence. Osudný nedělní let se totiž vůbec neměl uskutečnit. Společnost měla údajně povolení létat na této trase čtyři dny v týdnu, nikoli však v neděli. Singapurské úřady nicméně naopak tvrdí, že společnost povolení měla.

Reklama

Výběr článků

Načítám