Hlavní obsah

Al-Kajdá Evropě: ultimátum končí, zaútočíme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DUBAJ

Skupina hlásící se k teroristům z organizace al-Kajdá v pátek svým listem v arabském tisku připomněla, že Evropě za několik dní vyprší tříměsíční příměří. To v půlce dubna nabídl Usáma bin Ládin. Evropané se prý mají přichystat na nové atentáty.

Článek

Prohlášení Brigád mučedníků Abú Háfize Masrího otiskl panarabský list Aš-Šark al-Avsat sídlící v Londýně.

"Evropané, máte jen několik dní na to, abyste přistoupili na bin Ládinovo příměří. Za to, co přijde pak, můžete vinit jen sami sebe," uvádí se v textu.

"Muslimové ze západu mají možnost se vrátit do muslimských zemí. Těm, kterým hrozí pobytem v islámských oblastech stíhání, nechť shromáždí dostatek jídla nejméně na měsíc a najdou bezpečné místo pro sebe a rodiny. Nechť si také ušetří peníze alespoň na měsíc, modlí se a vloží svůj osud do rukou božích," pokračuje výzva.

Stíny Madridu

Deník tvrdí, že prohlášení přišlo poštou. Dopis je datován 1. červencem. Jeho pravost se ještě nepodařilo ověřit. Brigáda mučedníků Abú Háfize Masrího se přihlásila k březnovým útokům v Madridu. [celá zpráva]

Příměří Evropě nabídl Usáma bin Ládin 15. dubna. Nahrávku odvysílala katarská televize Al-Džazíra.

Vůdce al-Kajdá tehdy vše podmiňoval stažením vojáků z muslimských zemí. Evropským vládám tehdy na to dal čas tři měsíce, tj. do 15. července.

Reklama

Související články

Španělsko stále identifikuje mrtvé

Španělské úřady stále počítají mrtvé ze čtvrtečních atentátů. Mnohá těla navíc dosud nebyla identifikována. Při krvavé akci zemřelo podle nejnovějších údajů...

Výběr článků

Načítám