Hlavní obsah

Při mezinárodním zátahu na hackery bylo zatčeno 97 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie v rámci rozsáhlé mezinárodní akce zadržela 97 lidí kvůli vývoji, prodeji a používání softwaru BlackShades, který umožňuje hackerům ovládnout cizí počítače. Informovaly o tom Evropský policejní úřad (Europol) a Evropská jednotka pro soudní spolupráci (Eurojust).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Akce se uskutečnila ve 13 evropských zemích a Spojených státech, Kanadě a Chile. Česká republika mezi těmito zeměmi nebyla. Policie postupovala na základě informací od amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Ten tvrdí, že softwarem BlackShades bylo infikováno přes půl miliónu počítačů ve více než stovce zemí.

Software, který si podle FBI v uplynulých letech koupilo několik tisíc lidí, umožňuje hackerům například krást osobní údaje či ovládnout cizí webové kamery. Mezi zadrženými je i majitel softwaru, čtyřiadvacetiletý muž ze Švédska.

Software BlackShades se podle úřadů nacházel i v počítači kalifornského hackera, který byl v březnu odsouzen k roku a půl vězení poté, co nahrával nahé dívky pomocí jejich webových kamer a poté je vydíral. Mezi jeho oběťmi byla i loňská vítězka prestižní americké soutěže krásy mladých dívek Miss Teen USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám