Hlavní obsah

U ukrajinského exministra našli zlato a milióny dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Milióny dolarů, desítky kilogramů zlata a drahé kameny nalezli vyšetřovatelé u ukrajinského exministra energetiky Eduarda Stavyckého. Bývalý člen vlády nebyl rozhodně žádný troškař, policie mu zabavila přesně 42 kilogramů zlata a 4,8 miliónu dolarů (zhruba 95,5 miliónu korun) v hotovosti. Ministerstvo vnitra provedlo dohromady 32 razií proti údajné „zločinecké skupině”. Informovala o tom agentura DPA.

Foto: Vasilij Fedosenko, Reuters

Nový ministr vnitra Arsen Avakov, který nařídil razie proti zločineckým skupinám

Článek

Stavyckyj byl odpovědný mimo jiné za jednání s Ruskem o dodávkách surovin a nyní pobývá v zahraničí.

Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov na Facebooku napsal, že ho zpráva šokovala. „Kolik by si asi člověk musel nakrást, aby měl doma takový 'pakatel' na kapesné,” poznamenal ministr.

Už v pátek úřady zadržely šéfa státního plynárenského koncernu Naftogaz Jevhena Bakulina, jenž čelí obviněním, že stát připravil o čtyři miliardy dolarů.

Ukrajina čelí velkým finančním problémům, například ruskému Gazpromu dluží za odběr plynu asi dvě miliardy dolarů (40 miliard korun). Kyjev již dříve odhadl, že země by v letošním a příštím roce mohla potřebovat zahraniční pomoc v celkové výši 35 miliard dolarů (téměř 700 miliard korun). Zhruba třetinu této částky by ve formě půjček a záruk měla získat od Evropské unie.

Reklama

Výběr článků

Načítám