Hlavní obsah

V srdci povstání rozhodují Slováci mezi levicí a extrémní pravicí

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Vládní stana Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica má v sobotním druhém kole voleb šéfů vyšších územních celků velkou šanci prosadit svého kandidáta do čela dalších čtyř krajů.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Tři posty župana (v ČR hejtmana) získal Směr už v prvním kole voleb, které se konalo před dvěma týdny.

V srdci Slovenského národního povstání v Banskobystrickém kraji se o post šéfa kraje utkají kandidát Směru Vladimír Maňka a představitel pravicových radikálů Marian Kotleba. Při nízké účasti voličů překvapil Kotleba postupem do druhého kola, když získal 21 % hlasů. Zvítězil Maňka se ziskem 49 % hlasů. Kotleba bodoval především v obcích, kde je vysoká nezaměstnanost. „Extremisté nabízejí jednoduchá černo-bílá řešení. Nesmíme to podceňovat,“ upozornil Maňka.

Pravice má reálnou šanci ovládnout pouze Bratislavský kraj. Pravicový kandidát Pavol Frešo získal v prvním kole 48 % hlasů a kandidátka Směru Monika Flašíková Beňová 24 procent hlasů.

Kromě Banskobystrického a Bratislavského kraje se dnes rozhoduje o županovi rovněž v Nitranském, Trnavském a Košickém kraji. V prvním kole voleb před dvěma týdny se rozhodlo o šéfovi tří z osmi krajů. Kandidáti Směru zvítězili v prvním kole Prešovském, Trenčínském a Žilinském kraji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám