Hlavní obsah

Al-Káida má nižší nároky než za Usámy, bytní víc než kdy dříve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teroristická síť Al-Káida se po smrti Usámy bin Ládina začala značně proměňovat. Souhlasí, aby se k ní připojily další skupiny, u nichž to bin Ládin odmítal. Současně se snižováním standardů se organizace rozrůstá, uvedla BBC ve středu.

Foto: Reuters

Ajmán Zavahrí

Článek

„Když sečtete všechny s ní spojené organizace, pobočky i skupiny, které mají propůjčené její jméno, je nyní větší, než kdy byla,“ upozornil zpravodajský analytik australské federální policie Leah Farrell. Měl na mysli organizace jako je Salafistická skupina pro kázání a boj, která se proměnila v Al-Káidu v islámském Maghribu.

Vysvětlil i důvod. Stará původní Al-Káida, reprezentovaná nyní její vůdcem Ajmánem Zavahrím a jeho společníky, nepodnikla už roky velký útok na obyvatele Západu.

Před necelými dvěma týdny ale v keňském Nairobi zaútočila teroristická skupina somálského hnutí Aš-Šabáb, které je s Al-Káidou nyní spojováno, a zabila přes šedesát lidí. [celá zpráva]

Foto: Noor Khamis , Reuters

Z komplexu stoupá hustý dým.

Aš-Šabáb se přitom součástí nové Al-Káidy stal teprve nedávno. Usáma bin Ládin byl proti tomu. Jak plyne z dopisu, který byl nalezen v jeho sídle v Abbottabádu, měl výhrady k tomu, že Aš-Šábáb „příliš tvrdě trestá ty, jejichž výroky jsou dvojznačné“.

Zavahrímu to ale nevadí. Ani ne rok po bin Ládinově smrti uvítal Aš-Šabáb v lůně Al-Káidy.

Hlásí se k ní i skupina An-Nusrá, která ovládá část syrského pohraničí a pozornost Zavahrího se snaží upoutat i radikální skupiny v Indonésii a dalších zemích.

„Prostě mávají nad hlavou rukama a říkají - můžeme se přidat?“ uvádí Farrell.

Richard Barnett, který byl koordinátorem týmu OSN monitorujícího Al-Káidu a Tálibán, dodává, co je k tomu vede. Uvádí, jak velký význam má jméno - Al-Káida reprezentuje čistotu, ukazuje, že nejste zkorumpovaný a že jste nemilosrdný.

Foto: Reuters

Vůdce teroristické organizace Al-Kajda Usáma bin Ládin

Upozorňuje ale, že současně je to pro mnohé odsouzení k smrti, protože na členy Al-Káidy a jejích poboček útočí bezpilotní letouny.

Noman Benotmam, který dříve stál v čele Libyjské islámské bojové skupiny a obracel se na bin Ládina, aby se vzdal násilí, spolu s Jonathanem Russellem ve své zářijové zprávě pro nadaci Quilliam uvedl, že je tu dalších 10 000 bojovníků na celém světě, kteří podporují Al-Káidu a šíří její ideologii.

Ono ani dnes není připojení k síti automatické, podle expertů trvá přes rok, protože Al-Káida působí v ilegalitě a prověřuje si oddanost spolupracujících skupin. Souvisí to s postojem organizace. Podle Barnetta Zavahrí říká, že západní vlády nikdy nemohou uspět s plánem likvidace Al-Káidy, protože je to víc než organizace, je to idea.

Reklama

Výběr článků

Načítám