Hlavní obsah

Obžalovaní v kauze MUS vystavěli budovu lži, prohlásila prokurátorka

Bellinzona

Švýcarská prokurátorka v pondělí před soudem v Bellinzoně v závěrečné řeči prohlásila, že obžalovaní bývalí majitelé a manažeři Mostecké uhelné společnosti (MUS) vystavěli budovu lži a oklamali český stát i zaměstnance MUS. Prokurátorka Graziella de Falco Haldemannová také zdůraznila, že bez účtů a společností ve Švýcarsku by jejich údajné podmínky nebyly možné.

Foto: Stanislav Mundil, ČTK

Obžalovaný Marek Čmejla (vlevo) přichází k soudu ve švýcarské Bellinzoně.

Článek

Vystavěli budovu lži, aby mohli skrývat pravdu o vlastnících MUS, prohlásila na úvod své řeči prokurátorka. Po deset let skrývali pravdu a oklamali český stát, lid České republiky a zaměstnance MUS, řekla prokurátorka. Vybudovali množství offshoreových institucí, aby skryli skutečný stav věcí, tedy opravdové vlastníky MUS, sdělila.

Bývalí manažeři MUS Antonín Koláček, Marek Čmejla, Petr Kraus, Jiří Diviš, Oldřich Klimecký a Belgičan Jacques de Groote jsou před švýcarským soudem obžalováni z praní špinavých peněz, podvodů a korupce. Klimecký není v Bellinzoně kvůli tomu, že má nemocnou ženu a údajně nemá peníze. Tribunál už v květnu při úvodním jednání zastavil řízení proti Luboši Měkotovi, který v březnu zemřel.

Přes účty ve Švýcarsku šlo 150 miliónů dolarů

Prokurátorka De Falco Haldemannová zdůraznila klíčovou roli lokality Švýcarska pro údajné podvody obžalovaných. Pro jejich aktivity byla klíčovou společnost Investenergy, vytvořená ve Fribourgu, přes níž šly peníze na soukromé účty obžalovaných, řekla v souvislosti se společností, kterou založil Diviš a přes kterou se nakupovaly ve skrytu akcie MUS.

Přes účty právě ve Švýcarsku šlo podle ní také 150 miliónů dolarů, které si obžalovaní z fondů MUS údajně přivlastnili.

Složitá a vynalézavá konstrukce

Prokurátorka zdůraznila, že obžalovaní vytvořili složitou a vynalézavou finanční konstrukci. Jen když se na celou věc podíváme globálně, je možné pochopit, co se stalo, prohlásila. Pokud bychom se soustředili jen na část, bylo by možné si myslet, že je vše v pořádku, dodala.

Švýcarské úřady zablokovaly obžalovaným 660 miliónů švýcarských franků (asi 13,9 miliardy korun). Českou republiku svým jednáním prý připravili zhruba o tři miliardy korun. Podle prokuratury použili obžalovaní k ovládnutí společnosti MUS přímo peníze z jejích fondů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám